Többféle receptet lehet ehhez is találni, amelyek arányaikban és összetételükben is más lehet. Léteznek szárított változatú ételízesítők, de mivel sokan nem tehetik meg a szárítást helyhiány miatt, ezért íme, egy nem szárított verzió, melynek alapanyagai (lehetnek) a következők:
- 10 darab sárgarépa
- 10 db fehérrépa
- 3 karalábé
- 4 paprika
- 3 paradicsom
- 3 zeller
- 2 fej vöröshagyma
- 30 dkg karfiol
- 30 dkg káposzta
- 30 dkg kelbimbó
- 2 csomag zeller zöld
- só
Elkészítése sem nagy ördöngösség egy konyhában rutinosan mozgó hölgy számára. A paradicsomokat merítsük meg forró vízbe, majd távolítsuk el a héjukat. A zöldségek megtisztítása után vágjuk akkora darabokra, hogy a turmixgép tudjon vele dolgozni. A zöldségek ilyen formán történő felaprítása után konyhai mérlegen mérjük meg a súlyát, annak súlyával arányosan adjunk 5:1-ben sót. Vagyis minden egy kilónyi őrleményhez 20 dkg só szükséges. A végterméket töltsük üvegekbe. A só miatt tartósítószer hozzáadása felesleges. Tegyük be a spájzba, de nem kell hűtőben tárolni.
(Forrás:biokalauz.hu/Fotó:organicforlife.com)