Jump to content

Bio ételízesítő konyhakerti alapanyagokból

2014. 07. 14. 14:59

Már semmi nem az, mint ami régen volt. Így hát ne is várjuk, hogy a vegeta és a delikát az legyen, mint hajdanán. Túlzott mértékű bennük a só, tele van tömve tartósítókkal, ízfokozókkal, színezékekkel és más ártalmas vegyi anyagokkal. Mégis megtalálható szinte minden háziasszony konyhájában. Pedig ha tudnák azt, hogy otthon, saját alapanyagokból is könnyűszerrel elkészíthető. Nem beszélve arról, ha még saját konyhakerttel is rendelkezik az ember lánya.

Többféle receptet lehet ehhez is találni, amelyek arányaikban és összetételükben is más lehet. Léteznek szárított változatú ételízesítők, de mivel sokan nem tehetik meg a szárítást helyhiány miatt, ezért íme, egy nem szárított verzió, melynek alapanyagai (lehetnek) a következők:

- 10 darab sárgarépa
- 10 db fehérrépa
- 3 karalábé
- 4 paprika
- 3 paradicsom
- 3 zeller
- 2 fej vöröshagyma
- 30 dkg karfiol
- 30 dkg káposzta
- 30 dkg kelbimbó
- 2 csomag zeller zöld
- só

Elkészítése sem nagy ördöngösség egy konyhában rutinosan mozgó hölgy számára. A paradicsomokat merítsük meg forró vízbe, majd távolítsuk el a héjukat. A zöldségek megtisztítása után vágjuk akkora darabokra, hogy a turmixgép tudjon vele dolgozni. A zöldségek ilyen formán történő felaprítása után konyhai mérlegen mérjük meg a súlyát, annak súlyával arányosan adjunk 5:1-ben sót. Vagyis minden egy kilónyi őrleményhez 20 dkg só szükséges. A végterméket töltsük üvegekbe. A só miatt tartósítószer hozzáadása felesleges. Tegyük be a spájzba, de nem kell hűtőben tárolni.

(Forrás:biokalauz.hu/Fotó:organicforlife.com)