Jump to content

Biopálinka

2014. 07. 15. 18:10

A pálinka olyan hungarikum, amely a 110/2008/EK rendelet II. számú mellékletének 9. számú kategóriája szerint elkészített olyan gyümölcspárlat, csakis Magyarországon termett gyümölcsből készül, valamint annak cefrézését, főzését és palackozását is hazánkban végzik.

Nem minősül pálinkának a sűrítményből, aszalványból készült termék.Hazánkban több száz éves hagyománya van a pálinkafőzésnek. Gyógyszerként tartották régen, majd a köztudatban egyre jobban átfordult a lerészegedés eszközévé. Az 1990-es évektől kezdve mégis működtek a pálinkafőzdék, és kitartó munkájuk gyümölcseként mára megint újra kedvelt ital a pálinka. 2010-ben lépett hatályba az új szabályozás, miszerint engedélyezik az otthoni pálinkafőzést a megfelelő feltételek betartásával.

De mitől bio egy pálinka?

Egy pálinka csak és kizárólag akkor tekinthető és nevezhető biopálinkának, ha az előállítási folyamata és a végtermék értékei megfelelnek a biotermékek követelményeinek. Ezt az igazolást csak a Hungária Nonprofit Kft. állíthatja ki folyamatos ellenőrzés után. Csak a tanúsítvány birtokában mondható el egy pálinkáról, hogy bio.

A biopálinka természetesen gondosan, kézzel válogatott, mosott, magozott, hazai gyümölcsökből készül.

(Fotó:tarpa.eu)