Jump to content

Bio bébiétel

2014. 07. 16. 15:55

A boltok, drogériák polcain egyre több bio termék jelenik meg, és feltűnnek a bio bébiételek, italok is. Egy édesanya a lehető legjobbak szeretné gyermekének megadni. Azt tudjuk, hogy a zöldségek, gyümölcsök mérgeket tartalmaznak, amelyek a növényvédő szerek alkalmazásával, vagy a talajból kerülnek a növényekbe.

A régebbi időkben nagyanyáink természetes anyagokat használva irtották a kert földjében élő kártevőket. Csalánfőzetett, fahamut használtak fel azok megsemmisítésére. A természetben nem okoztak kárt, de a nem kívánatos „vendégektől” megszabadultak. A nagyüzemi termelés azonban megkívánta a vegyi anyagokkal való permetezést, melyek ugyan megölik a kártevőket, de a zöldségbe, gyümölcsbe is bejutnak, ami az emberi szervezetre káros hatású. Mára már egyértelműen kimutatták, hogy ezek a vegyszerek allergiát, meddőséget, fejfájást, emésztési zavarokat, autoimmun betegségeket okozhatnak. Ettől igyekszik minden édesanya megóvni kicsinyét. Nem mindegy, hogy mit adunk a babának szilárd táplálékok közül elsőnek. Csakhogy felmerül a kérdés: a mai világban mi a bio, amikor mindent hamisítanak?

A bio jelzőt akkor kapja meg egy élelmiszer, ha a természetes kártevőirtás mellett a termőföld a termelés előtti három évben semmilyen vegyszeres kezelést nem kapott. Még így sem azonnal nyerik el a bioélelmiszer minősítést az így termelt növényekből készülő termékek. A biogazdaságból származó bébiételekből több márka is létezik. Egyese bébipapikon annyi van feltüntetve, hogy vegyszermentes, ami azonban nem jelenti azt, hogy teljesen bio.

A biopiac termékei köztudottan drágák. Bio zöldségekhez és gyümölcsökhöz bevásárlóközpontok polcairól is beszerezhetők. Bár költségesebb módja ez a baba étkeztetésének, mégis hosszútávon nyerő befektetés, ugyanis szervezetüket számos káros hatástól óvhatjuk meg, és a kellemetlen betegségeket is el tudjuk kerülni a bio bébiétel használatával.

(Fotó:emff.hu/iherb.com)