Jump to content

Mitől bio a bio?

2014. 08. 05. 09:00

A mindennapi élet során nap-mint nap találkozunk a „bio” vagy épp „organikus eredetű”kifejezésekkel. Az általános köztudat szerint azon fajta élelmiszerek gyűjtő megnevezése a fent említett két szó, amelyek természetes eredetűek, egészségesebbek. De valóban csak ennyit tesz, ha valami bio? A válasz nem, ennél sokkal komplexebb a magyarázat!

A bio magát a termelési folyamatot jelenti és az eljárást.A biogazdálkodásban a farmer nem használ műtrágyát, szintetikus anyagot, mert ezek egyrészt mind tiltottak, másrészt pedig sokkal környezet, és égészség kímélőbb módszerekkel vannak helyettesítve.

A termőtalaj folytonos termékenységét, és regenerációját a komposzt földbe forgatásával érik el, illetve trágyázással, ami szigorúan állati eredetű, és kemikáliától mentes. A kártevők ellen való védekezés az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett szerekkel történik. A"permet"nem szívódik fel a növényben, vízzel könnyen lemosható.

A biogazdálkodás másik ágazata az állattartás. A bio farmokon úgynevezett ökológiai szabványoknak kell érvényesülniük, hogy egyáltalán jószágot lehessen tartani. Az előírás szerint az életminőség a legfontosabb. A bio farmon élő állatok szabadon tartottak, olyan diétás táppal vannak etetve, melyek mentesek a géntechnológiával módosított anyagoktól. Hormonok, és antibiotikumok általi kezelésben nem részesülnek. A szállításra és a levágásra is szigorú szabályok vonatkoznak. Az intézkedések célja a betegségek elkerülése, és az egészség növelése.

Az így előállított termékek minősége sokkal jobb, a C vitamin, és anti-oxidáns tartalmuk magasabb. Az utóbb említett, szervezetbe bevitt mennyisége fontos, mert rákmegelőző hatású. A biotermékek ugyan drágábbak, de több idő ráfordítással, és figyelemmel készülnek, ezért magasabb minőséget is képviselnek.