Jump to content

Dinnyekúra

2014. 08. 09. 12:30

Itt a nyár, itt a dinnyeszezon. A téli borongós napokban sóvárogva tekintünk a nyári gyümölcsökre, azok közül is leginkább a lédús, finom görögdinnyére. Magas folyadéktartalma miatt kiváló kúra alapanyag. A 3 napos dinnyetisztító kúrával nem csak „átmoshatjuk” szervezetünket, de egy kis súlyfelesleget is ledobhatunk.

A dinnye a XIII. században indult el világhódító körútján, és tartja azóta abszolút első pozícióját, a legkedveltebb nyári gyümölcsök ranglétráján. Mindamellett, hogy finom magas cukor és víztartalma van. A dinnye 90-95%-a víz, emiatt gyógynövényként is használták. Fő forrása a kálium, nátrium, kalcium, vas és foszfornak. Könnyű emészthetőségének köszönhetően gyomor- és bélműködés serkentő. A és C-vitamin tartalma antioxidáns hatású, illetve a reumatikus tüneteket is nyugtatja. Vizelethajtó hatása miatt a vese panaszokra ajánlott, mivel „átmossa” azt.

A dinnyekúra a fent említettek miatt hatásos, mert a szervezet nem szenved kárt sem vitaminokban, sem nyomelemekben, és az éhség értetet is csillapítja. A kúra célja elsődlegesen a méregtelenítés.

Érdemes akkora időzíteni, amikor kevesebb fizikai megterhelésnek van kitéve a szervezet, mert annyi energiát nem nyerhetünk a belőle, mint a megszokott húsételekből.A háromnapos dinnyekúra alatt fontos, hogy reggelire meglegyen az elegendő szénhidrát és fehérje bevitel. Ezt a legegyszerűbben tojással, és egy szelet teljes kiőrlésű péksüteménnyel ehet megvalósítani. A reggelit követően a nap többi részében csak dinnyét ajánlott enni. Mennyiségi korlátozás nincs megszabva. Akinek túl sok a három nap hús és zöldségfélék nélkül, azok számára az egynapos dinnyekúra javasolt, ami szintén méregtelenítő hatással bír, viszont nem csökkenti a kilókat.