Jump to content

Éhezés ellen grillezett hernyó?

2014. 08. 14. 16:00

Belefutni óvatlanul egy felénk közeledő csótányba maga az irtózat. A legtöbben hanyatt-homlok menekülnek a csúf kis teremtmény elől, pedig valakinek az egy igazi lakomát jelent!

Egy megdöbbentő felmérési eredmény szerint, a fekete kontinensen és Ázsiában, a lakosok 80%-a eszik bogarat. Nem étvágygerjesztőek, és valószínűleg nem túl finomak, az egyetlen érv ami mellettük szól a logika mentén haladva az, hogy tele vannak fehérjével. A rovarevés kultúrája Afrika, Ázsia és Dél-Amerika egyes országaiban teljesen hétköznapi, és jelen van. A piacokon halmokban lehet vásárolni különféle hernyókat, tücsköket, csótányokat. Az utcai bódékban grillezett rovatokat árusító felhozatal egy groteszk gyorséttermi menünek is megfelel a bogárevők földjén. Egyes rovarok annyira népszerűek a konyhán, hogy a szakértők a faj kipusztulásától tartanak. Átlagosan 1400 fajta bogarat tartanak számon ehetőként.
Egyes kutatócsoportok, tudósok, felvetettek olyan elképzeléseket, hogy az egyszer bekövetkező élelmezési problémát a rovarok fogyasztása megoldhatja, mivel a magas fehérjetartalom bőséges energiaforrás. Azonban a bogárevés, más néven entomofágia a nyugati civilizációkban kicsit sem hétköznapi, így ha ez lenne az egyetlen megoldás, nem valószínű, hogy sokan repesnének egy ropogós hernyóért, még akkor sem, ha felismerhetetlen formában van tálalva. Egy amerikai cég próbálta meglovagolni az entomofágia hullámait, így már zacskós, mexikói ízesítésű lárvát is falhatunk, ha kedvünk tartja.