Jump to content

Vega, Vegán, egészséges ez?

2014. 08. 16. 12:30

Vegetáriánusnak lenni egy választás, egy életforma, de vajon mennyire „éri meg” vegának lenni, és milyen hatásai vannak a testre nézve?

A sznobok kiváltságának is titulált vegetáriánus életmódnak is több szintje van. Léteznek az úgynevezett vegetáriánusok, és a vegánok. Az utóbbi abban tér el, hogy mindenféle állati eredetű étel (pl. tej,tejtermékek, tojás) fogyasztása tilos. Az e fajta életmódot követők nagy figyelmet szentelnek az egészséges étkezésre, és javarészt biotermékek szerepelnek az elfogyasztottak között. Az életmód választásának okai leggyakrabban az állatok leölésével, és az egészségtelen, kemikáliákkal teli ételekkel kapcsolatosak.
A vegetáriánus életvitellel kapcsolatos kutatások azt firtatják, hogy hosszú távon milyen hatással van a hús mellőzése a szervezetre. Ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények.A tudatos vegetáriánusok minden vitamint és ásványi anyagot, fehérjét, amelyeket a húsokból nyernének, igyekeznek pótolni. A keleti konyha erre számos lehetőséget nyújt. A bevitt táplálékok között leggyakrabban a gabonák, száraz hüvelyesek, olajos magvak, egzotikus fűszerek kapnak helyet. A helyesen összeállított, tejet, tejterméket és tojást tartalmazó vegetáriánus étrend az elterjedt vélekedéssel ellentétben, tartalmazza az egészség megőrzéséhez szükséges összes tápanyagot.
A jól megszerkesztett étrend jótékony egészségügyi hatását kutatások is alátámasztják, ám ez ellenkezőjére fordulhat az egyhangú táplálkozás esetén. A vegánok számára már nehezebb a harmónia fenntartása, de nem kivitelezhetetlen, ha megfelelően van összeválogatva. Viszont a helytelenül összeállított étrend számos hiánybetegséget előidézhet, pl. vashiány, gyengeség.
Összegezve, a hús fogyasztás mellőzése nem feltétlenül a legjobb választás, mert még a legjobb étrend esetén is felléphetnek vitamin, ásványi anyag hiányok, amelyek kihatnak a szervezetre.