Jump to content

Miért tudnánk állandóan enni?

2014. 08. 18. 16:00

Ha tehetnénk, egész nap finomabbnál finomabb dolgokat eszegetnénk. De vajon miért érzünk állandó késztetést az evésre?

A legfőbb okokat a kialvatlanságnak, a stressznek, a rendszertelen életmódnak tulajdonítják a szakemberek. De ennél több dolog is meghúzódhat a háttérben. A kajáról való fantáziálás, valaminek a kompenzálása. A szomorúság, magány, bármiféle hiányérzetet a legtöbben evéssel próbálják ellensúlyozni. Köztudottan az evés boldogsághormont termel. Ugyanakkor unaloműzés gyanánt is jó muri egy kis evészet. A mentális eredetű éhség mellett azonban a valós éhségérzetet sok dolog kiválthatja.

A rendszertelen étkezés, az éjszakázás, esetleg gyógyszer mellékhatás, a nők estében a ciklus előtti időszak, a nagy energiafelhasználást igénylő dolgok, mint éhségérzetet váltanak ki. A reggeli kihagyása, és a dehidratáció is közrejátszhat az éhességben. Az ételek, amiket fogyasztunk, gyakran kevés tápanyagtartalommal bírnak, így nem meglepő, ha hamar éhesek leszünk. Az éjszakai munka, tanulás, virrasztás megbontja a bioritmust, és több kalóriát igényel a szervezet a normális működés visszaállítására, illetve fenntartására. Esetleg a reggeli kihagyása is közrejátszhat. Nem meglepő módon a vegyszerekkel, ízfokozókkal dúsított ételek jobban megmozgatják az ízlelőbimbókat, mint a zöldségek gyümölcsök. Ez javarészt a gyorséttermek térnyerésének köszönhető. Próbáljunk meg leszokni róluk. Az antidepresszánsok, hormontabletták, allergia gyógyszerek mellékhatása is lehet a folytonos éhségérzet.

Az egyensúly megteremtéséhez legfontosabb a rendszeres életritmus kialakítása, és a jó minőségű alvás. Nem elhanyagolható a változatos, tápanyag dús étrend kialakítása sem.