Jump to content

A piszkos 12 avagy a legszennyezettebb zöldségek és gyümik

2014. 08. 22. 12:30

A piszkos 12-es lista azokat a zöldségeket, ás gyümölcsöket összesíti, melyek a legtöbb a káros hatóanyag tartalmuk. Az EWG magazin részletes listát készített a további helyezettekről is.

A felmérés a szerint zajlott, hogy mennyit növény védőszer, szintetikus anyag érintkezik az adott növénnyel, vagy zöldséggel. A felsorakoztatottak különböző mennyiségben, de tartalmaznak permetszert magukban. Érdekességképp megemlíthető, hogy a vizsgálatnak alávetett almák 99%-ának pozitív lett a növényvédőszer-maradék tesztje. A burgonyáról és szőlőről nem is szólva. A legtisztábbakat is listába szedték, ebbe a listába az avokádó, kukorica, ananász, káposzta, fagyasztott édes borsó, hagyma, spárga, mangó, papaya, kivi, padlizsán, grapefruit, sárgadinnye, karfiol és az édesburgonya tartozik. Ezek tartalmazták a legkevesebb növény védőszer maradékot magukban. Mindközül az avokádó bizonyult a legtisztábbnak, ugyanis mindössze 1% volt a káros anyag tartalma. Természetesen minden esetben génmódosított, ipari mennyiségben előállított zöldségekről és gyümölcsökről beszélünk.

Íme a „ A piszkos 12”:

  • Alma, eper, szőlő, zeller, őszibarack, paraj, paprika –kaliforniai-, nektarin - importált uborka, koktélparadicsom, borsó.

Érdemes odafigyelni, mit vészünk a vásáron.