Jump to content

Nyári reformkonyha

2014. 08. 23. 09:00

Habár a nyár lassan a végéhez közeledik, még mindig vágyunk a nyárias ételek ízvilágára. Íme egy igazi nyárias könnyed menüsor, ami kifejezetten a reformkonyha ízeit hozza el a hétvégére.

ZellerkrémlevesHozzávalók: 20 dkg zsenge zellerzöld és szár, őrölt fehér bors, mustármag, szegfűbors, lestyán, 1 tojás sárgája, fél citrom, 2 dl tejszín, 1,5 dl napraforgóolaj, só.Elkészítés: A zeller megmosása után 8-10 szép levélkét félreteszünk, a többit negyed óráig lassú tűzön 2 dl vízben puhára főzzük. Fehérborssal, mustármaggal, szegfűborssal, lestyánnal ízesítjük. Az így kapott főzőlét finom szűrőn átszűrjük és lehűtjük. A tojás sárgáját kávéskanálnyi citromlével kikeverjük, hozzáadjuk az olajat, felengedjük a zeller ízesített főzőlevével és a tejszínnel. Ízlés szerint sózzuk és a félretett zellerlevelekkel díszítve csészékbe töltve tálaljuk.Mandulás brokkoliHozzávalók: 5 dkg brokkolirózsa, só, őrölt bors, őrölt szerecsendió, 4 dkg liszt, 2 tojás, 6 dkg hámozott, darált mandula, 10 dkg zsemlemorzsa, 5 dl olaj a sütéshez.Elkészítés: A brokkoli virágját rózsáira szedjük, lobogó sós vízbe tesszük, és néhány perc alatt félig megfőzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük és hagyjuk kihűlni. Ezután sózzuk, borsozzuk, meghintjük őrölt szerecsendióval. Lisztben, felvert tojásban és darált mandulával kevert morzsában megforgatjuk, és forró olajban kisütjük. Azonnal tálaljuk.Jó étvágyat kívánok a könnyed nyári ebédhez!