Jump to content

Tönkölyliszttel az egészségért

2014. 08. 24. 09:00

A tönkölyliszt, már ősidők óta jelen van az ételek között, viszont jótékony hatása feledésbe merült. A tönkölyt már időszámításunk előtt is fogyasztották.

A tönköly jelentősen több fehérjét és aminosavat tartalmaz mint a fehérliszt, könnyebben emészthető és gyorsabban szívódik fel a szervezetben. Íme egy tönkölyliszt alapú recept, helyettesíthetjük a fehérlisztből készített pékárukat.TönkölypogácsaHozzávalók: 25 dkg finom tönkölyliszt,25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt,20 dkg vaj,2 dl tejföl,2 maréknyi edami sajt,1 tojás,1 dl tej,2 teáskanál köménymag,2,5 teáskanál só,3 dkg élesztő.Elkészítése: A liszteket összeöntjük. Hozzáadjuk a sót, a fűszereket. A tejben felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt, a vajat megolvasztjuk. A tojást felütjük és szétválasztjuk. A sárgáját a tejjel elkeverjük. Az élesztős tejet, a megolvadt vajat a liszthez adagoljuk, és rugalmas tésztává dolgozzuk. A tésztát egy mély tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk kelni. Amikor a duplájára nőtt, akkor kinyújtjuk, kiszaggatjuk. A kész pogácsákat sütőpapíros tepsire ültetjük, 20 percet hagyjuk kelni, majd a tojásfehérjével lekenjük, reszelt sajttal megszórjuk, és 190 fokon készre sütjük.Jó étvágyat kívánok!