Jump to content

A nitrát és fehérjepor hatása a szervezetre

2014. 08. 29. 16:00

A nitrát és fehérjeporok hatásáról sok legenda kering. Évek óta foglalkoznak a káros, illetve előnyös hatásokkal. Viszont a legújabb kutatások már átfogó ismereteket nyújtanak róluk.

A legfrissebb eredményekre támaszkodva, kijelenthető, hogy a nitrát félelmek alaptalanok. Az elmúlt három évtized küzdelmei a vizek és ételek nitrát mentesítésétől feleslegesnek bizonyultak. Sőt a kérdéssel foglalkozó kutatók rájöttek arra, hogy kifejezetten pozitív hatást gyakorol a szervezetre. Táplálék kiegészítőként ajánlják, és a sportolók számára nitrát diétát állítanak elő. Az elfogyasztott nitrát a szervezetben nitrogén oxiddá (NO) alakul, serkenti az oxigén felhasználást, és segíti a szív és érrendszer kiváló működését. Értágító hatása révén fokozza a vérátömlést, és befolyásolja a vérnyomást. Bizonyított tény, hogy mind mentális, mind fizikai állapot serkentő hatása van. Legegyszerűbben a céklából, és cékla léből nyerhetünk nitrátot. A magas nitrát tartalom viszont a kisgyerekekre ártalmas.

A fehérjeporral más a helyzet. Olyan teóriákat is hallani, miszerint nem tesz jót, mert egy adag belőle, 50 db tojásnak felel meg, vagy éppen azt, hogy ha már nem használ az illető fehérjeport, akkor az izmok átalakulnak zsírrá. Ezek abszurd feltételezések. A fehérjepor alapvetően mesterséges, ízesített tejsavó. Csupán egy táplálék kiegészítő, és az is marad, amíg az ember nem kezd el egészségtelenül túlfogyasztani, és a napi ételbevitelt ezzel helyettesíteni. A fehérjepor gyorsan emészthető –ha megfelelő a minősége- és könnyen felszívódik, így hamar nyerhető belőle energia. Az edzés alatt fellépő, mikro izomszakadások helyreállításához szükséges. Két kanál fehérjepor egy szelet kiadós steak-nek felel meg, és ha épp nincs idő vagy kedv a főzéshez, akkor is elég fehérjéhez jut a szervezet általa. Érdemes a jobb minőségűt megvenni!