Jump to content

Házi készítésű sushi

2014. 09. 14. 12:30

Az ebédre vagy akár vacsira is elkészthető fogás, a keleti íz világot hozza el otthonunkba. Sushit készíteni menő, plusz finom is!

Manapság sushi alatt a Japán konyhához tartozó különleges, rizzsel, halfajtákkal és egyéb egyedi hozzávalókkal készülő kis ételkészítményeket érthetjük. Két alapvető fajtája ismert a sushi-nak: a nigiri sushi (rizs ágy rajta valamilyen feltét) és a maki sushi (szárított algalevélbe tekert rizs és benne „töltelék”).Ime egy húsos, és egy vega sushi recept. (Az alapanyagokat legegyszerűbben ázsiai boltból, vagy a Culinarisból szerezhetjük be. )

Sunset Sushi (húsos) /hozzávalók/

  • Sushi rizs, nori lap, tengeri rák, masago (ikra), lazac

Elkészítés:A rizst 3-4-szer megmossuk, amíg a víz tiszta marad. Lecsepegtetjük, és kevés vízben 30 percig állni hagyjuk.

Ezután lassú tűzön kb. 5 percig melegítjük, majd felforraljuk, és ismét lassú tűzre kapcsolunk, és a rizst 15 percig főzzük. Félrehúzzuk az edényt, a fedő alá egy összehajtott konyharuhát terítünk, és 10 percig pihentetjük. A rizs rizsecet keverékkel összekeverjük, és 10 percig pihentetjük. Még egyszer átkeverjük, vigyázva, és még 10 percig hűtjük. Ezt követően a bambuszrolóra nori-lapot (alga lap) teszünk, és elegyengetjük rajta a rizst. Nagyjából egy maréknyit. Következhet a „feltét”. A lazacot felvágjuk csíkokra, ezt követi a rák, majd az apró narancssárga masago (halikra). Ezután, szorosan feltekerjük a norira rakott töltetéket a bambuszroló segítségével. Éles késsel felvágjuk, és már tálalható is.

Tropicana (vega) /hozzávalók/

  • Sushi rizs, nori lap, avokádó, banán

Elkészítés:Az készítési folyamat, ugyan az, mint az előbb leírtál. Fontos, hogy a banánt és az avkádót vékony szeletekre vágjuk, különben a feltekert sushi túl vastag lesz.

Egy kis videós segítség:
https://www.youtube.com/watch?v=eLRL18LvVyo