Jump to content

Nyugtató tea, nem a boltból

2014. 11. 22. 09:00

Egy-egy kimerítő hét után az ember nem vágyik másra, mint hogy lemerült energiatartalékait újratöltse. Ám nem kell azonnal a boltba vagy patikába rohanni, hogy a szükséges hozzávalókat beszerezzük. Minden meg van otthon, egyrészt a konyhában, másrészt az elmében.

A hétvégi ténykedések közben, az esti pihenés előtt, vagy bármikor, amikor akad egy kis szabad ideje, tegye a következőt: Üljön le, és igyon meg egy csésze teát és közben ne gondoljon semmire. Csodálatos érzés pár percre teljesen kikapcsolni, nemde?

Szerencsére a természet széles választékát nyújtja a stresszoldó gyógynövényének, így kedvünkre válogathatunk. Vannak kifejezett idegerősítők és idegnyugtatók. Legtöbbjük teának megcsinálva is kifejti hatását. Persze a testalkathoz, lelki állapothoz és ízléshez illőt érdemes választani, melyről azért nem árt kikérni egy szakértő véleményét, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban.
A következő gyógynövények hatnak idegerősítőként: citromfű, levendula, rozmaring, orbáncfű, majoránna, angyalfű, macskagyökér, komló (kis adagban, mert nagyobb adagban altató), édeskömény illóolaja, rózsa és jázmin illóolaja, galagonya virága, cickafarkfű virága és orvosi zsálya.

A felsoroltak közül a citromfű és a rozmaring kiemelendő.

A citromfű a több gyógyteától eltérően annál hatásosabb, minél gyengébb. E szerint készítsük el: vegyünk 50 gr. Citromfüvet, forrázzuk le 3 dl vízzel, hagyjuk 15 percig ázni, szűrjük le és fogyasszuk el a 3 adagra bontva. Természetes eredetű nyugtató, ami anélkül oldja a kellemetlen érzéseket, fejfájást és stresszes tüneteket, hogy függőséget okozna. Egyébkén, a citromfű-illóolaj szagolgatása is nyugtató hatással van az agyra, így készíthetünk belőle nyugtató fürdőt, vagy egyszerűen párologtathatjuk.

A rozmaringnak pszichoszomatikus hatása is van, csökkenti a fizikai és a szellemi kimerültség tüneteit. Egy kiváló recept: 20 g citromfű, 100 g rozmaring. Egy evőkanálnyit forrázzunk le 2,5 dl vízzel, 15 perces áztatás után szűrjük, és naponta szükség szerint egyszer vagy kétszer igyunk 2,5 dl teát. A rozmaring is hasonló hatással bír illóolajként, mint a citromfű, így ha nem áll módunkban teaként fogyasztani, akkor párologtassuk. Egyszerűen csodákat művel.


(A kép forrása: http://andio.biz/)

(Forrás: http://antalvali.com/)