Jump to content

A Paleo diéta a régészek szemével

2014. 12. 06. 13:30

A Paleo étrend még mindig egy nagyon vitatott, és sok kérdést felvető téma. De mit mond róla az archeológia? Első olvasatra nem hinné, hogy érdemileg hozzátehet a meglévő vélekedéshez, pedig de!

A nem rég végzett kutatássorozat egy meglepő eredményt hozott, amelyre talán nem is számított senki, a kőkori ásatások során, ugyanis a Paleóhoz hasonló étrend már nagyjából 10,000 éve jelen van, csak minden korban máshogy nevezték. . Ha ez az elképzelés, és logikai következtetés megállja a helyét, akkor a Paleóval kapcsolatos összes negatív felvetés érvényét veszheti.

Az étrend hívei közül sokan egyetértenek abban, hogy ez az egyedüli étrend, mely kompatibilis az emberi genetikával és tartalmazza az összes olyan tápanyagokat, amelyekből a testünk építőelemei felépültek. Viszont, ezt nehéz bizonyítani egészen a kőkorig visszamenően, hiszen nincsenek pontos és részletes feljegyzések, illetve ismeretek, hogy akkor melyek voltak a fő táplálékforrások.

Viszont, ha kicsit mélyebbre ásunk az étrenddel kapcsolatos értelkezések sűrűjében, akkor még mindig azzal szembesülhetünk, hogy egy az egészégre veszélyes hóbort. Ugyanakkor a jelenlegi tanulmány szerint a vadászó-gyűjtögető életmód által szerzett élelmiszerek 60%-a megegyezik, a mai Paleo étrendben szereplő ételekkel.

A tanulmány részletesen körbejárta a témát, hogy lehetséges-e az, hogy hasonlóságot mutasson a mai értelembe vett Paleo a kőkorszaki étrenddel. A válasz nem. Az indoklás nem ad kielégítő választ a miértekre, annyival zárták csupán a vitát, hogy az ember azt eszik, ami a környezetében megtalálható, legyen az Paleo vagy sem, és csak a modern ember kiváltsága, hogy diéták közül válogasson.