Jump to content

Török töltött paprika

2014. 12. 07. 12:30

A töltött paprika a világ minden pontján sikert arat, ha jól van elkészítve. A tradicionális magyar étel törökországi párja első pillantásra jól is néz ki, és ízre sem rossz.

 

Az elkészítése és a hozzávalók listája ugyan kicsit hosszabb, mint a megszokott, viszont az végeredmény magáért beszél!

Hozzávalók:

  • 1 kg töltenivaló zöldpaprika, 5 dkg fenyőmag, 5 dkg szárított ribizli (ennek hiányában esetleg kisszemű mazsola), 2 nagy fej vöröshagyma finomra vágva, 2 pohár rizs, 1 pohár olívaolaj, 1 evőkanál fahéj, 1,5 evőkanál szárított menta, 1 kávéskanál feketebors, 1 kávéskanál szegfűbors, 1 citrom leve, só, néhány szem paradicsom.

Elkészítés:

A rizst hideg vízzel alaposan megmossuk, majd langyos vízben fél órát állni hagyjuk, ezután leszűrjük.

Egy közepes méretű lábosban az olajon rózsaszínre pirítjuk a fenyőmagot. 2 perc pirítás után hozzáadjuk a vöröshagymát, megsózzuk. Miután a hagyma megfonnyadt, hozzáadjuk a megmosott rizst és a szárított ribizlit, fűszerezzük fahéjjal, feketeborssal, szegfűborssal, szárított mentával, kockacukorral. Addig hevítjük, míg a rizs fehér színű lesz, majd meglocsoljuk a fél citrom levével, felöntjük 1 pohár forró vízzel, és fedő alatt, kis lángon addig főzzük, míg a vizet elfőtte, majd kicsit kihűtjük.

Amíg a rizs elkészül megtisztítjuk a paprikákat: megmossuk őket, a csutkájukat és a magjukat kivesszük, a belsejüket megsózzuk. Ezután a rizzsel megtöltjük a paprikákat. Sokat ne tegyünk bele, kb. 3/4-ig, mert a rizs még megduzzad benne.

A megtöltött paprikáknak paradicsomból sapkákat vágunk, és a megtöltött paprikákba a rizsre nyomjuk. (Azért, hogy főzés közben a rizs ne folyjon ki.) A paradicsomok belsejét más ételekhez felhasználhatjuk.

Az így elkészített paprikákat állítva egy lábosba helyezzük, annyi vizet öntünk alá , hogy a paprikák feléig érjen, meglocsoljuk olívaolajjal, fél citrom levével, és fedő alatt, kis lángon 35-40 perc alatt készre főzzük. Török cacikkal (dzsadzsikkal - reszelt uborkás, fokhagymás, mentás joghurt) tálaljuk!


(A kép forrása: http://www.receptek.co/)
(A recept forrása: http://www.mindmegette.hu/torok-toltott-paprika.recept)