Jump to content

A fa, ami 40 különféle gyümölcsöt ad

2014. 12. 30. 12:30

Ez a szuperfa szerte Angliában kezd közkedvelté válni. A mágikus fáról akár mindig más-más fajta szilvát, kajszibarackot, őszibarackot, cseresznyét és nektarint szüretelhetnek a helyiek. A természet új csodája lenne?

Nos nem. A fa létrejötte Sam Van Aken, egyetemi hallgató munkájának köszönhető. A magát művésznek tituláló férfi, nem szégyenkezhet a bio-mérnökök körében sem.

A projekt 2008-ban vette kezdetét, az inspirációt pedig egy elhagyatott gyümölcsös meglátogatása adta. Az elhagyatott gyümölcsöst Aken megvásárolta, és itt vette kezdetét a kísérletezgetés. A férfi különböző gyümölcsök DNS-ét oltotta egymáséba, így jött létre a mágikus 40 féle különböző termést adó fa.

Mivel több különböző DNS keveredik a fában, ezért hibridként van nyilvántartva. Aken a sikeren felbuzdulva még 16 fát „készített”, amelyeket múzeumoknak, művészeti begyűjtő központoknak és közösségi központoknak adományozott. A fák olyan sikeresek lettek, hogy a családok is nyugodt szívvel ültetnék el saját kertjeikben, hiszen nem csak a létező összes vitaminforrást biztosítja termésével, de esztétikusan is gyönyörködtet. A fa ugyanis tavasszal bíborvörös és fehér színben pompázik, míg nyáron a lombok szinte csak csonthéjas gyümölcsökből állnak. A maradék két évszakban azonban viszonylag hasonlít egy normális fához.

A hibrid létrejöttével szeretnék az emberek szemét felnyitni, és ráveszetni a termelőgazdaságokat arra, hogy sokkal jobban megéri biológiailag módosított fákat ültetni. A konklúziót mindenki vonja le magának, de nem biztos, hogy mindig az a jó megoldás, ami többet és gyorsabban profitál.



(A kép forrása: http://www.technocrazed.com/)