Jump to content

A pénzpazarlás felsőfoka:Vitamin-és energiaitalok

2015. 01. 19. 12:30

A hangzatos nevű, sportolókkal reklámozott, energianövekedéssel kecsegtető termékek, sokak számára remek választásnak tűnnek, de egyet nem szabad elfeledni, semmi hasznuk, sőt az ellenkezőjét váltják ki az ígértnek.

A vitamin-és energiaitalokkal egy a bibi, semmilyen tudományos bizonyítéka nincs annak, hogy valóban felpörgetik a testet és szellemet. A téma folytonosan jelen van, hiszen a mai napig nagy népszerűségnek örvendenek ezek a termékek, holott egy-egy adag elfogyasztása, inkább árt, mintsem javítana a helyzeten. Sokan gondolják a sorokat olvasva, hogy ez már lerágott csont, pedig korántsem.

Kanada két nívós egyetemének közös munkájaként egy terjedelmes tanulmányt közöltek a témával kapcsolatban, ami nem csak a felszín kapirgálja, hanem részletesen elmagyarázza, mi is a gond ezekkel.

A Toronto és Ryerson egyetem táplálkozási szakértői először az italok összetevőit vizsgálták. Az hagyján, hogy olyan összetevőkkel találkoztak, amik függőséget, álmatlanságot, dekoncentráltságot idéznek elő, de a feltűntetett vitaminokat az ígért mennyiségben nem tartalmazzák. Ugyan megtalálható benne a B6-, B12, C és niacin (B3) vitaminok, de ahhoz, hogy ezek tényleg kifejtsék legalább egy kicsit a hatásukat, az embernek minimum 3-4 darabot le kell húzni az üdítőkből egy ültő helyben. Ekkora mennyiség után az illető, könnyedén függővé válik, mert a szervezetben, és az agyban elindul egy úgynevezett önjutalmazó folyamat, ami majd az italban található addikcióra késztető szerek hívnak elő.

A legtöbb energetizáló terméket kifejezetten a mentális és fizikai erőnlét fokozásával hirdetik, ami csak akkor válna valóssá, ha olyan mennyiséget fogyaszt belőle az illető, ami a szervezetre nézve káros. Hiszen a benne található adalékanyagok függőséget váltanak ki, illetve rossz hatással vannak egy bizonyos mennyiség után a szívre, a fogakra, és az idegrendszernek sem tesznek túl jót.

Egyes gyártók azt ígérik, hogy újult erővel ruházzák fel a fogyasztót pár korty után, mivel a termékükben nem csak vitaminok, de immunrendszer-erősítők és antioxidánsok is találhatók. A valóságban ezek nem léteznek az italokban. A sportoló sem a vitaminitaltól teljesít jól, hiszen ha azon múlna a teljesítménybe, az első 200 méter után kinyúlna.

A vizsgálat során szinte az összes nagy márkát elemezték a szakértők, és levonták az eredmények konzekvenciáját. Ennek eredményeképp általánosan kijelenhető, hogy az italok alig vagy kis mértékben tartalmaznak vitaminokat, túlnyomórészt káros, és addikciót okozó szerektől hemzsegnek. Kicsit úgy működik a fogyasztásuk utáni állapot, mint a dohányzás. A függő ember akkor érzi magát jól, és kiegyensúlyozottnak, ha elszív pár szálat. Nézzük az energiaital”függő” embert. Akár tagadja, akár nem minden reggel megiszik egy dobozzal, mondván, hogy az felpörgeti, miközben nem. A tudat pörgeti fel, hogy van, ami felpörgeti. Tetszik érteni?

A célközönségnek tekintett fiatalok azonban mit sem törődnek a pszichológiai eredetre visszavezethető, önámítással. Csak fogyasztják, hiszen az kell és menő, na meg felpörget (nem).



További extra érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát is!

(A kép forrása: www.123rf.com)