Jump to content

Ezt kell tudni a laktóz és tej érzékenyek számára készült tejekről

2015. 02. 03. 12:30

Az intoleranciában szenvedők számára is kínálnak alternatívákat a gyártók. Sokan mégis ódzkodnak kipróbálni az összes fajtát, mert nem igazán tudják milyen íz világ, összetételre számíthatnak. Most azonban lehull a lepel minden speciális tejkészítményről. Ha hezitált milyen fajtát vegyen, olvassa el ezt, segíteni fog!

Alapvetően hat elterjedt, és ismertebb termék közül lehet választani. Ezek a következők:

Laktózmentes tej.
A laktózmentes tej úgy készül, hogy a tejhez laktáz enzimet adagolnak. A laktáz enzim kb. 24 óra alatt lebontja a tejben található tejcukort – a laktózt, így azt az arra érzékenyek is fogyaszthatják análkül, hogy emésztési problémákat okozna. Laktózmentesnek tekinthető a 0,1g / 100g határérték alatti laktózzal bíró tej.

Ízre nagyjából olyan, mint a hagyományosa, annyi különbséggel, hogy édesebb. Érződik benne egy kis karamellizált íz. A tápanyag mennyisége szintén megegyezik a klasszikus tejével.

Mandulatej.
A mandulatej vegetáriánusok és veganok számára is fogyasztható, hiszen állati tartalma 0. Egyáltalán nem tartalmaz laktózt sem, és otthon is elkészíthető (recepttel a későbbiekben szolgálok). Az íze édes, sőt kifejezetten cukros. Ez abból fakad, hogy összetevői között a második helyen a cukor szerepel.

A mandulatejnek számos előnye van. Magas E-, B-, D-vitamin tartalommal bír, amely jót tesz a bőrnek, az izmoknak és a csontrendszernek. Ezen felül jót tesz az emésztésnek, hiszen rosttartalma is kiváló. Energiatartalma 24 kcal/100 ml

Szójatej.
Szintén laktózmentes. Egészséges és tápláló, az íze egyébként kifejezetten finom, és van is neki. Kiváló hatással van a bőrre. Ugyan belülről fejti ki hatását, de látványosan. Gátolja az öregedést, és a ráncok megjelenését, illetve hidratálja a kiszáradt bőrt. Magas kalcium és fehérjetartalma van. A koleszterinszintre nem gyakorol hatást társaival ellentétben.
Energiatartalma 40 kcal/100 ml

A további három termékről bővebben, holnap olvashat.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(A kép forrása: http://healthynotheavy.com/)