Jump to content

A málnalevél jótékony hatása

2015. 02. 20. 12:30

Kevesen tudják, hogy a málna igazi csodanövény. Levele gyógyírt hoz a menstruációs görcsökre, vérzésre, terhességi fájdalmakra, illetve alkalmazható ekcéma, nyálkahártya-gyulladásokra, , és a sort még olyan hosszasan lehetne folytatni, hogy egyszerűbb, ha tovább olvas!

A „Rubus idaeust”- Málnát, a hagyomány szerint elsőként Kréta szigetén, az Ida nevű hegyen termesztették úgy, mint nélkülözhetetlen gyógynövényt. A középkorra a kolostorkertek kedvelt gyümölcsévé vált, jótékony hatása miatt. A Rubus ideaus, a rózsafélék családjába tartozik, virágai aprók, fehérek, termése pedig az ízletes piros, vitaminokban gazdag bogyós gyümölcs, a málna.

Sokan bizonyára nem is sejtik, hogy a legtöbb vitamin azonban nem a gyümölcshúsban, hanem a levelében található. A málna fogazott levele, aromás anyagokat, szerves savakat, C-vitamint tartalmaz. Továbbá található benne cserzőanyag, mint a gallo és ellagitannin, proanthocyanidin, melyek a leghatékonyabbak káros szabadgyök megkötő anyagként.

A málnalevél kivonata, tökéletesen alkalmazható menstruációs fájdalmak esetén, ugyanis fokozza a méh és a medence izomzatának tónusát. Összehúzó hatása következtében csökkenti a vérzést és a vele járó fájdalmakat, továbbá megfékezi a hasmenést. Hányinger ellen is eredményes lehet. Tónusfokozó hatásának köszönhetően megoldást nyújthat az inkontinencia által okozott problémákra.

A málnalevél tea fellazítja a kismedence izomzatát, ezzel elősegíti a kismamáknál a vajúdást. Méregtelenítő hatása révén pedig kitisztítja a bélrendszert, ez szintén megkönnyíti a vajúdás megindulását. Mivel a bélrendszerre hat, a belek simaizomzatát mozgatja meg, melynek következtében a méhizomzat is mozgásba jön, elősegíti az első fájások kialakulását. Várandósoknál legkorábban, a 36. héten kezdhető el a málnalevél tea fogyasztása. /2,5 deciliter forró vízhez adunk egy teáskanálnyi szárított málnalevelet, lefedjük, majd 10 percig állni hagyjuk, leszűrjük, majd hűtve fogyasztandó, naponta 1x/

Külsőleg alkalmazható ekcéma, nyálkahártya-gyulladások, aranyér, visszérbántalmak kezelésére is. A málnateának ezen kívül ér- és pórusösszehúzó, antibakteriális hatása van. Gyógyír lehet cukorbajra, felfázásra, meghűléses panaszokra. Ezen kívül csillapítja a lázat éppúgy, mint a friss gyümölcs.

A teát nem szabad alkalmazni terhességi cukorbetegség esetén, valamint szoptatás alatt, mert a fogyasztása után hirtelen csökkenhet a vércukorszint. Továbbá tilos alkalmazni székrekedés esetén, túlzott fogyasztása vetélést okozhat!!,főleg,ha a 36.hét előtt fogyasztják, ezen kívül pedig gyomorsav-túltermelés vagy emésztőszervi fekélyek/megbetegedések esetén is szintén kerülendő. Fogyasztása nem ajánlott gyermekeknek, szoptatós anyáknak, várandósság alatt a 36. hétig!



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(A kép forrása: http:livingprettynaturally.com/)