A máj nem csak a szervezet méregtelenítéséért felelős, ennél sokkal több funkcióval bír. Kiemelkedő szerepet játszik a hormonok lebontásában, termeli a fehérjéket és a véralvadási faktorokat, felveszi a szervezetünk számára fontos tápanyagokat, a károsakat pedig kiszűri, illetve hatással van a szénhidrát-anyagcsere és a hormonháztartás működtetésére is. Épp ezek miatt nem mindegy, hogyan bánunk vele!
Megóvásához érdemes bevezetni kéthetente, úgynevezett májregeneráló napot, amikor az étrendbe beiktatjuk a számára fontos vitaminokat, illetve azon a napon mellőzük a káros szokásainkat.
A megfelelő májműködéshez elengedhetetlen elsősorban a vitaminban dús étrend, a megfelelő mennyiségű szénhidrát. Ha ez megvan, már csak apró módosításokat kell végezni, a tökéletesítés érdekében (pl. májregeneráló növényeket, vitaminokat építeni a hétköznapi menübe).
Elsődlegesen rendszeressé kell tenni az A-és K-vitamin fogyasztását. Ezt legegyszerűbben a túróból, spenótból és egyéb állati származékokból lehet nyerni, ám ezekről a következő cikkben bővebben olvashat. Visszatérve a túróhoz.
A népi hiedelem és népgyógyászat előszeretettel emlegeti a túrót, mint a máj természetes gyógyszerét. A soványtúróból ajánlott kúrát készíteni, azaz érdemes egy hétig naponta 6 dkg sovány túrót fogyasztani, egy evőkanál lenolajjal és egy kávéskanál citromlével elkeverve. Mivel a májproblémák kialakulásához az A-és K-vitamin hiánya vezethet, érdemes állandóan pótolni ezeket.
A májat védő diétákról és ételekről bővebben olvashat még a biokalauz weboldalán.
További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:http://www.http.femina.hu/)
(Forrás: http://www.egeszsegtukor.hu/ferfitukor/a-maj-szerepe.html)