Jump to content

Bye-bye transzzsír, de miért is?

2015. 02. 27. 12:30

Szűk két héttel ezelőtt lépett hatályba az a rendelet, ami nemes egyszerűséggel kitiltotta a magas transzzsírsav tartalmú ételeket a polcokról. A határozat nagyon frappáns ám, tudja egyáltalán mi az a transzzsír, miért tartják veszélyesnek, és miben található?

Transzzsírok alapvetően kétféle módon keletkezhetnek, egyrészt mesterségesen, a növényi olajok részleges hidrogénezése, az olajok finomítása során, másrészt természetes úton, a kérődző állatok anyagcseréje során.

A transzzsírsavat azért tartják a zsírok mumusának, mert komoly szív- és érrendszeri károsodást okozó kockázati tényezők növeléséhez járul hozzá. Ezen felül, a rossz koleszterin szint emelkedését (LDL), a jó csökkenését (HDL), illetve a véralvadási folyamatok kóros módosulását eredményezi. Utóbbi a vérrögösödési hajlam felerősödésével jár. A transzzsírok a fent említettek mellett gátolják a bizonyos sejtek szaporodását, aminek következtében a szervezet regenerálódása lelassul.

A WHO ajánlása szerint a napi energia bevitel mindössze 1%-át teheti ki (ez kb. 5gramm) a transzzsírsav, mert már plusz 1%-os eltérés, 25%-kal növeli a kardiovaszkuláris megbetegedés kockázatát. Ez a határérték azonban jóval a valós fogyasztási szint alatt van, hiszen naponta, a jó magyar konyhának köszönhetően, 3-4x több transzzsír kerül elfogyasztásra.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által közzétett lista, tartalmazz a top 100 magas transzzsír tartalmú terméket, amelyek között megdöbbentő módon, olyan ételek végeztek előkelőhelyen, amiket előszeretettel adnak el úgy, mint alakformáló, zsírszegény étkek. Itt azt a listát is megtekintheti, amelyben szinte az összes élelmiszergyártó terméke megtalálható, amelyet alávetettek a transzzsírsav tartalom ellenőrzésnek.

Magyarország lett a negyedik EU-s tagállam, ahol a transzzsírok fogyasztását rendeletben szabályozzák, azaz tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot (tápanyagbevitel max. 1%-a).


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:http://www.lovethispic.com/)