Jump to content

10 amerikai étel, ami tiltólistán van világszerte I.rész

2015. 03. 05. 09:00

Információszerzés gyanánt, érdekes lehet áttekinteni a listát, hogy mi minden egészségtelen, és kétes eredetű ételt sóznának az európaiak nyakára, ha nem lennének felügyelő szervezetek, és tiltólisták. Az előbbiek hiányában akár fogyasztható volna némi égésgátló, ractopamin gyógyszermaradvány, és társai.

Köztudott tény, hogy az USA lakossága nem irtózik a génmódosított élelmiszerektől, és gyakorlatilag csoda, hogy nem találkoztak még sétáló paradicsommal..Azonban számos térségben nem kultiválják a GM termékeket, sőt a megkérdőjelezhető tenyésztési vagy termesztési gazdaságból származókat sem,így behozatali tiltólistára teszik azokat, azaz nem lehet kereskedelmi forgalomba hozni őket.

Íme a feketebárányok:

1) A lazacfarmon tenyésztett lazac. Azért tiltották be, mert a tenyésztők génmódosított táppal, és antibiotikumokkal tömik a halakat. A lazac a természetellenes tápnak köszönhetően elveszíti eredeti színét, és helyette nem túl bizalomgerjesztő szürkés színben pompázik. Így viszont senki sem vásárolná meg őket, úgyhogy a szín rehabilitációhoz petrolkémiai termékből előállított, asztaxantinnal etetik a halakat, melyek anyagok az emberi szervezetre nézve mérgezőek, vakságot okozhatnak. A hal elfogyasztásával az anyag bekerülne a szervezetbe ezért tiltólistán van. Hol? Ausztráliában, és Új-Zélandon, egyelőre.

2) Ractopaminnal „kezelt” hús. A ractopamin gyógyszermaradvány. A szert a farmokon arra használják, hogy a sovány hús arányát növeljék vele az állatokban. Amerikában a szarvasmarhák közel 30%-a, a sertések 45%-a és ismeretlen százaléknyi pulyka kap ractopamin „kezelést”. Mivel ott nem tiltott a szer, így a boltok polcain sorakozó húsfélék közül, nagyjából 20%-ban található meg. A ’98 óta 1700 mérgezésről tudni, amit a szer okozott. 160 ország betiltotta a ractopaminnal érintkezett húst. Hol? Többek között szerte Európában, Kínában és a Kínai Köztársaság (Tajvan) területén, illetve félig meddig Oroszországban is.

3.) Égésgátló anyagokkal teli italok. Azok az üdítőitalok értendőek ez alatt, melyek brómozott növényi olajat(BVO), azaz égésgátló olajat tartalmaznak. A kapcsolódó állatkísérletek kimutatták, hogy nagy mennyiségű fogyasztása viselkedés és reprodukciós problémákhoz vezet. Hol van tiltva? Európában és Japánban.

4.) Genetikailag módosított húsételek (GM). A GM étkek, az állat antibiotikumokkal, szteroiddal, és egyéb serkentőkkel dúsított étrendje miatt nagyon veszélyesek az emberi szervezetre nézve. A GM táppal etetett állatok, harmadik generációs leszármazottjában is ott van a génmódosítás által létrejött szövődmény, még akkor is, ha a szülők hagyományos tápot kaptak. Hol van tiltva? A komplett Európai Unió területén.

5.) Élelmiszerek, mesterséges adalékokkal, és színezékkel. Közel 3000 adalékanyag sorolható ide. Ezek elsősorban a gyerekeknek szánt ételekben találhatók, melyek viselkedészavarokat képesek kiváltani, ha nagy dózisban fogyasztja őket a kicsi. Hol tiltott? Norvégiában, Ausztriában, illetve Anglia és az EU is csatlakozni fog a kitiltásához.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:http://www.lovethispic.com/)