Jump to content

5 ital és rágcsa, amit eredetileg gyógyszerként árultak

2015. 03. 09. 09:00

Voltak azok az idők, amikor a Dr. Peppert írtak fel, Xanax vagy Frontin helyett. Ám mára ezek különös gyógyhatásai feledésbe merültek. Kíváncsi mire írtak Coca-Colat-t vagy épp 7Up-ot?

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban, ahol a Coca-Cola, 7Up, és Graham kenyér a gyógyítás szolgálatában ált, az emberek kinevették volna még csak a feltételezést is, hogy egyszer ezek lesznek a táplálkozási szakértők által tiltólistára tett fogyasztási cikkek. Ám ez az idő is elérkezett, és mára már kevesen tudják, hogy a cukros üdítőknek, vagy épp a Corn Flakes-nek más haszna is volt.

A Coca-Colát eredetileg egészségjavító, gyógyszernek is minősülő italnak szánták. John Pemberton öt centért árulta, és az emberek vitték, mint a cukrot, mert állítólag visszaadta a szervezet vitalitását. A Pemberton's Globe Flower köhögés elleni sziruppal egyenértékűnek tekintették, hatékonyságát.

A Graham kenyér feltalálója szerint a száraz keksz tökéletes recept a szexuális túlfűtöttség, és az állandó önkielégítési vágy ellen. Sylvester Graham 1829-ben szabadalmaztatta a szerinte tökéletes vágycsillapítót, ám sosem indokolta meg, melyik összetevője miatt hathat lankasztóan, minden esetre érdekes elképzelése volt hatását illetően.

A divatosan Corn flakes-nek nevezett magyar köznyelvben kukoricapehelyként ismert étellel, feltalálója a kórházi ételek egyhangúságát kívánta megtörni. Will Keith Kellogg kukoricapelyhe kiválóan helyettesíti a kenyeret, elősegíti az emésztést, és a diétázók számára is fogyasztható, így terve valamelyest célt ért.

A 7Up elsősorban a gyomorrontás, vagy gyomorégés kezelésére szolgált. Ez nem meglepő, hiszen napjainkban is előszeretettel alkalmazzák a szénsavas üdítőitalokat egyes emésztési bántalmak ellen. Az eredetileg Bib-Label Lithiated Lemon-Lime Soda névre keresztelt 7Up, lítium-citrátot tartalmazott, ami kedélyjavítóként hatott, illetve másnaposság elleni kúrának is javallották fogyasztását. Az 1950-es évektől azonban lítium mentesen lehetett csak forgalomba hozni, így kivonták azt összetevői közül.

A Dr. Pepper üdítőital hasonló hatással bír(t), mint a 7Up. Kedélyjavító, és agyteljesítmény fokozó hatást feltételeztek róla.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:http://previews.123rf.com/)