Jump to content

A Kiwano, avagy a Tüskés Uborka

2015. 03. 16. 09:00

Bizonyára Önnel is előfordult, hogy a piacon, szupermarketben sétálva olyan, gyümölccsel vagy zöldséggel találkozott, melyet azelőtt még soha nem látott. Ne ijedjen meg tőlük, sőt! Kóstoltja inkább meg!

A „Tüskés Uborka”, azaz a Kiwano is ritkaságnak számít hazánkban. A Kiwano annak ellenére, hogy gyümölcs az uborkafélék családjába tartozik.

Ez a különleges gyümölcs a Kalahári-sivatagból származik, természetes élőhelyen a legnagyobb vadon termők közé tartozik. Termése egész évben megtalálható. Mérete általában 8-15 cm hosszú, alakja ovális. A termés színe éretten zöldessárga, sárga, esetleg narancsszínű. A túlérett, puha gyümölcsöt nem érdemes megvenni, ugyanis a gyümölcshúsa erjedt és nagyon savanyú. A termés héja vastag, páncélszerű burkolatot képez, külsejét tövisszerű kinövések borítják.

A gyümölcs húsa zöldes színű vagy áttetsző, kocsonyás állagú kifejezetten lédús. Benne számtalan uborkamagra emlékeztető aprócska mag található. Íze enyhén savanyú, frissítő hatású. Itthon kevésbé használatos, pedig kiválóan alkalmazható koktélok vagy turmixok alapanyagának, esetleg gyümölcssalátákba.

Nem csak az íze miatt közkedvelt, gyümölcshúsa ugyanis vitaminban gazdag. Nagy mennyiségben tartalmaz A, B1, B2, B5, B6 és C vitamint, továbbá kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket, mangánt és vasat. Mint a legtöbb különleges, egzotikus gyümölcs, így a Kiwano is rendelkezik a szervezetünkre nézve pozitív élettani hatással. Magas vitamintartalmán kívül védi a sejteket a károsodásoktól, segíti az egészséges fejlődést. Elősegíti a szív és érrendszer megfelelő működését, továbbá védelmet nyújt a nyálkahártya fertőzéseivel szemben. Ezen kívül fogyasztása elősegíti a megfelelő szénhidrát anyagcserét.

Az érett gyümölcsöt általában 4-5 napig lehet szobahőmérsékleten tárolni, az éretlen gyümölcsök a vásárlást követően szintén hamar beérnek. Ára azonban elég borsos, ugyanis egy darab 600-700 Ft között mozog.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:http://fc01.deviantart.net//)