Jump to content

Mérgező ételek III.rész

2015. 03. 21. 12:30

Mérgező ételek cikksorozatunk utolsó részéhez érkeztünk. Ha esetleg lemaradt volna a tegnapi, vagy az az előtti olvasmányról, feltétlenül olvassa el, mert sokan nem is sejtik, hogy vannak olyan kedvelt csemegék, melyek túlzott vagy gondatlan fogyasztása mérgező hatású, sőt az életünkbe is kerülhet. Ön tudta?

5, A halak
Az emberek 90%-a úgy gondolja, hogy halat enni egészséges. Azt azonban kevesen tudják, hogy rengeteg szennyező anyagot vihetünk be általuk a szervezetünkbe.
Fő problémát a halak higany tartalma okozza, ezenkívül a PCB (poliklórozott bifenil) és dioxintartalma is káros lehet. Mivel vízi állatokról van szó így rovarírtó, növényvédő szerek és egyéb a vízben található káros anyagok is bekerülhetnek a halak szervezetébe. A magas higanyszint a felnőtt embereknél idegrendszeri károsodáshoz, még a gyermekeknél fejlődési rendellenességek kialakulásához vezet. Bizonyos kutatások azt mutatták,hogy alacsony higanyszintnél is előfordulhatnak problémák. A kardhal, makréla és a pisztráng tartalmazza a legnagyobb dózisban a higanyt, ezzel szemben a rák, tonhal, lazac, tőkehal és a harcsa a biztonságosabb halak közé sorolható. A magas PCB tartalom a rákos sejtek elszaporodását eredményezheti, ezen felül súlyosabb szívbetegségek kialakulásáért is felelős. További problémákat okozhat, ha a halat nem megfelelően tartósítják, nem hűtik eléggé, vagy ha éppen mérgezett/romlott halakkal tárolják egy helyen.

6, Burgonya
Az egyik legmegdöbbentőbb lehet a mérgező ételek listáján, de aggodalomra semmi ok, nem minden esetben okoz problémákat. A zöld vagy zöld foltos burgonyával azonban vigyázni kell, ugyanis ez nem pusztán egy egyszerű szépséghiba, hanem mérgező vegyi folyamatok eredménye. Ugyanis, ha a krumplit nem megfelelő körülmények között termesztik, akkor a gumó egy része kilóg a talajból és a napfény hatására mérgező anyagokkal, mint a solanin, chaconin és glycoalkaloida töltődik fel.
Ezek az anyagok a zöldségen kívül, az emberre is ártalmasak lehetnek. Fogyasztás után 8-14 órával rosszullétet, fejfájást, szédülést, hányást, legrosszabb esetben hallucinációkat eredményezhetnek. Ez azonban nem csak a zöld, de a túlérett vagy csírázó burgonyák esetén is előfordulhat. Fogyasztás előtt fontos, hogy a zöldülő/csírázó részeket mindenképp távolítsuk el. Minden esetben ajánlott a zöldséget jól meghámozni, és megfelelő ideig forralni/főzni, ekkor ugyanis eltávoznak belőle a szervezetünk számára nem kívánatos anyagok.

7, Csokoládé
Mielőtt megijedne, a csokoládé az emberekre nézve - azon kívül, hogy hizlal - nincs mérgező hatással. Azonban kevesen tudják, hogy a teobromin tartalma miatt, a háziállatok számára veszélyes.
Egy magasabb kakaóvaj tartalmú csokoládé esetén, már egy kocka is súlyos problémát okozhat a kedvenceinknél. Egy kisebb testű kutya számára egy kocka elfogyasztása is végzetes lehet. Tünetei megegyeznek a koffein túladagolás tünetével, szívük hevesebben ver, fellép a nyugtalanság érzése, lihegés, gyors és követhetetlen mozgás. Legrosszabb esetben pedig bekövetkezik a szívleállás. Tehát nagyon fontos, hogy amennyiben kedvence kérlelően nézné, mikor épp édességet falatozik, akkor se lágyuljon el a szíve.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:www.babble.com)