5, A halak
Az emberek 90%-a úgy gondolja, hogy halat enni egészséges. Azt azonban kevesen tudják, hogy rengeteg szennyező anyagot vihetünk be általuk a szervezetünkbe.
Fő problémát a halak higany tartalma okozza, ezenkívül a PCB (poliklórozott bifenil) és dioxintartalma is káros lehet. Mivel vízi állatokról van szó így rovarírtó, növényvédő szerek és egyéb a vízben található káros anyagok is bekerülhetnek a halak szervezetébe. A magas higanyszint a felnőtt embereknél idegrendszeri károsodáshoz, még a gyermekeknél fejlődési rendellenességek kialakulásához vezet. Bizonyos kutatások azt mutatták,hogy alacsony higanyszintnél is előfordulhatnak problémák. A kardhal, makréla és a pisztráng tartalmazza a legnagyobb dózisban a higanyt, ezzel szemben a rák, tonhal, lazac, tőkehal és a harcsa a biztonságosabb halak közé sorolható. A magas PCB tartalom a rákos sejtek elszaporodását eredményezheti, ezen felül súlyosabb szívbetegségek kialakulásáért is felelős. További problémákat okozhat, ha a halat nem megfelelően tartósítják, nem hűtik eléggé, vagy ha éppen mérgezett/romlott halakkal tárolják egy helyen.
6, Burgonya
Az egyik legmegdöbbentőbb lehet a mérgező ételek listáján, de aggodalomra semmi ok, nem minden esetben okoz problémákat. A zöld vagy zöld foltos burgonyával azonban vigyázni kell, ugyanis ez nem pusztán egy egyszerű szépséghiba, hanem mérgező vegyi folyamatok eredménye. Ugyanis, ha a krumplit nem megfelelő körülmények között termesztik, akkor a gumó egy része kilóg a talajból és a napfény hatására mérgező anyagokkal, mint a solanin, chaconin és glycoalkaloida töltődik fel.
Ezek az anyagok a zöldségen kívül, az emberre is ártalmasak lehetnek. Fogyasztás után 8-14 órával rosszullétet, fejfájást, szédülést, hányást, legrosszabb esetben hallucinációkat eredményezhetnek. Ez azonban nem csak a zöld, de a túlérett vagy csírázó burgonyák esetén is előfordulhat. Fogyasztás előtt fontos, hogy a zöldülő/csírázó részeket mindenképp távolítsuk el. Minden esetben ajánlott a zöldséget jól meghámozni, és megfelelő ideig forralni/főzni, ekkor ugyanis eltávoznak belőle a szervezetünk számára nem kívánatos anyagok.
7, Csokoládé
Mielőtt megijedne, a csokoládé az emberekre nézve - azon kívül, hogy hizlal - nincs mérgező hatással. Azonban kevesen tudják, hogy a teobromin tartalma miatt, a háziállatok számára veszélyes.
Egy magasabb kakaóvaj tartalmú csokoládé esetén, már egy kocka is súlyos problémát okozhat a kedvenceinknél. Egy kisebb testű kutya számára egy kocka elfogyasztása is végzetes lehet. Tünetei megegyeznek a koffein túladagolás tünetével, szívük hevesebben ver, fellép a nyugtalanság érzése, lihegés, gyors és követhetetlen mozgás. Legrosszabb esetben pedig bekövetkezik a szívleállás. Tehát nagyon fontos, hogy amennyiben kedvence kérlelően nézné, mikor épp édességet falatozik, akkor se lágyuljon el a szíve.
További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:www.babble.com)