Jump to content

Mégsem érintettek a paleo- és biotermékek a Dejó Kft-botrányban

2015. 03. 22. 09:00

Múlthéten megjelent a Magyar Biokultúra Szövetség közleménye, mely egyértelműen kijelenti, hogy a nagy port kavaró élelmiszer botrányban, a bioélelmiszerek, nem érintettek a híreszteléssekkel ellentétben.

Múlt héten robbant a Nébih bomba, és hirtelen vezető hírré váltak, a Dejó Kft. által gyártott „mocskos környezetben, koszos eszközökkel, mumifikálódott rágcsálók jelenlétében előállított” élelmiszerekről szóló cikkek.

A témában megjelent írások részletesen kitérnek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által kiadott közleményben leírtakra, és a videóban látottakra. A legtöbbjük koszos, higiéniátlan, emberi egészségre is káros anyagokkal telinek festi le az élelmiszergyárat, ahol paleo, és bioélelmiszerek gyártása is zajlott. A hvg.hu cikke szerint, a nébihesek március elején egy diópótló terméket, növényi préselvényeket és liszteket előállító üzemben tartottak ellenőrzést, s ekkor szembesültek a körülményekkel. Az üzem állapotáról videó felvétel is készült. A razzia után megjelent cikkek arról szóltak, hogy bio és paleo élelmiszerek gyártása folyt a helyiségben, amire a Magyar Biokultúra Szövetség közleményében reagált:

„A mocskos helyszínt a hatóság a hírek szerint a Dejó Kft.-nél tárta fel, amely társaság nem szerepel a Magyarországon nyilvántartott ökológiai üzemek között, így a jogszabályok értelmében nem is lehetett biotermék, amit ott állítottak elő. Erről meg lehet győződni az ellenőrző szervezetek honlapján kötelezően működtetett nyilvános adatbázis felkeresésével.

Egyébként a "jelenségnek" nincs is bio vetülete, hiszen a mocskos, gusztustalan üzemeléssel nem a bio előírásokat szegték meg, hanem az általános élelmiszerbiztonsági, higiéniás szabályokat

Az elemi és jogos felháborodás nagyságát emelte az a téves hír, hogy mindez "bio" termékekkel történt meg, amely tény pontosan jelzi azt, hogy fogyasztóknak az a meggyőződése, hogy a bio élelem jobb, mint a többi. És ez valóban így is van!” Olvasható a közleményben.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:http://www.piacesprofit.hu/)
(Forrás: http://os.mti.hu/)