Jump to content

Citrom, ami még a laktózt is semlegesíti

2015. 04. 03. 19:00

Tudta, hogy a citrom a magas C-vitamin tartalma mellett számos olyan szervezetünkre hasznos anyagot is tartalmaz, amelyek elősegítik az egészségünk megőrzését, illetve az emésztés hatékonyságát?

Ha azt kérnék Öntől,hogy soroljon fel három C-vitaminban gazdag gyümölcsöt, zöldséget, akkor bizonyára elsők között említené a citromot. Ám nem csak a C-vitamin tartalma miatt fontos, hiszen nagy mértékben tartalmaz B-komplex vitaminokat, kalciumot, vasat, magnéziumot, káliumot és rostokat.

A C-vitamin az immunrendszerünk fő mozgatórugója. Ha stressz éri a szervezetet, a C-vitamin szint rohamosan zuhanni kezd, ha pedig e tájt valami kórság kezdené ostromolni, könnyen győzedelmeskedne, ugyanis a legyengült immunrendszer hatására fogékonyabbak leszünk egyes betegségek kialakulására.

A citrom kiváló káliumforrásként is szolgál, amely elősegíti szívünk egészségének a megőrzését, valamint az agy és az agyi idegek zavartalan működését. Ezen kívül nagy mennyiségű bioflavonoid tartalma miatt - melyek lényeges szerepet játszanak a C-vitamin felszívódásában és annak a szervezetben történő feldolgozásában - a rákos betegségek elleni védekezésben is nagy szerepet játszik, továbbá vértisztító és érfal erősítő hatással is bír. A citrom kiváló baktériumölő, nátha, influenza és légúti megbetegedések esetén is rövid idő alatt leszámol a kórokozókkal. Érdekessége, melyet kevesen ismernek, hogy Afrikában a kolera járvány megelőzésére is előszeretettel alkalmazzák a citromkúrát.

Amennyiben a reggeli étkezés előtt elfogyaszt egy pohár langyos citromos vizet, - semmiképp nem ajánlott jéghideg víz fogyasztása- a citromsavnak köszönhetően elősegíti az emésztést, ezen felül pedig étvágyfokozó hatással is rendelkezik. A gyakori citromos víz fogyasztás erősíti a gyomrot és vízhajtó hatású. Emellett emésztés segítő hatással bír, és semlegesíti a laktózt. Ez utóbbi orvosilag nem igazolt, viszont számos felhasználó beszámol a semlegesítő képességéről. Ám a citrom nem csak a gyomornak tesz jót, de a fogínygyulladáson is segíthet. Fogínyproblémák esetén fogmosás előtt ajánlott egy pohár citromos víz fogyasztása. Azon túl, hogy gyógyít a lekelletet is frissíti. Kiválóan használható fogyókúra esetén, ugyanis pektin rostot tartalmaz, ami csökkenti az éhségérzetet, így természetes módon segít megszabadulni a feles kilóktól.

Végezetül pedig fontos megemlíteni, hogy az öregedés folyamatok lassításában is szerepe van, ugyanis a C-vitamin elősegíti a ráncok és a bőr apróbb hibáinak megelőzését. Bőrfeszesítő hatással bír és gyulladáscsökkentően hat a pattanások ellen. Belső fogyasztás esetén kiüríti vérünkből a méreganyagokat ezáltal, a bőrünk is tisztul. Ha Ön is kipróbálná a testi-lelki frissítő citromos víz kúrát fontos tudnia, hogy amennyiben a testsúlya kevesebb, mint 70kg, elegendő egy fél citrom levének fogyasztása, amennyiben meghaladja a 70kg-t egy egész citromot is belecsavarhat a vízbe.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:http://www.bestherbalhealth.com/)