Jump to content

Tojással sült foszlós húsvéti kalács, avagy a húsvéti nyuszitorta

2015. 04. 05. 12:30

A húsvét elmaradhatatlan étkei közé tartozik a sonka, a tojás, és persze a kalács. Mit szólna hozzá, ha ezt a hármat ötvözhetné egy ételben?

Egy kis újítás a hagyományos, sonka, torma, tojás háromszögében sosem árt. Az alábbi étellel, garantáltan leveheti lábáról családját, barátait, na meg a locsolókat is. A tojással sült foszlós kalács kiváló kísérő a sonka mellé, így vétek lenne nem kipróbálni. Elkészítése a látszat ellenére nem bonyolult!

Hozzávalók 6 személyre:

  • 500 g liszt, 30 g élesztő, 3,5 dl tej, 2 tojássárgája, 50 g porcukor, 80 g vaj vagy margarin, 1 maroknyi só, 6 kemény tojás. A kenéshez 1 tojássárgája

Elkészítése:

A lisztet mélyebb tálba szitáljuk, beleöntjük a cukros langyos tejbe felfuttatott élesztőt, majd galuska lágyságúra keverjük. Tetejét megszórjuk liszttel, betakarjuk, 20 percig meleg helyre tesszük, kétszeresére kelesztjük.

Hozzáadjuk a maradék tejet és cukor (az élesztő felfuttatásához elég 1 dl tej és 1 kk. cukor), a tojássárgákat, a sót, jól összedolgozzuk, majd 2-3 adagban beledagasztjuk az olvasztott vajat. Tetejét megszórjuk liszttel és betakarjuk. Meleg helyen ismét kétszeresére kelesztjük (kb. 20 perc).

Ha megkelt, lisztezett deszkán lazán átgyúrjuk, három részre osztjuk, hengereket sodrunk belőle s ezeket megfonjuk. Vajjal kikent tortaformába kanyarintjuk úgy, hogy a végek a közepére kerüljenek. Letakarjuk, meleg helyen addig kelesztjük, míg a tészta a forma pereméig ér.

Közben főzzük meg a tojásokat.

Ha megkelt és a tojások is készen állnak jöhet a következő fázis. Belenyomkodjuk a beolajozott a keskenyedő végén tojástűvel kiszúrt kemény tojásokat a tésztába (beolajozni azért kell, hogy a tésztába ne ragadjon bele, kiszúrni pedig azért, hogy a sülés közben a hő szét ne robbantsa a tojást). Ezután megkenjük a tésztát tojásságával, a belenyomkodott tojásokat viszont nem!

Előmelegített sütőben 200 C fokon 40-45 percig sütjük. Ha nagyon pirulna, a tetejét fóliával letakarjuk. A formában hagyjuk langyosra kihűlni, majd csak a tálalásnál szeleteljük fel.

Kész is!


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:http://www.sutigyar.hu/)