Jump to content

Mc Donald’s, a sültkrumplin túl

2015. 04. 11. 09:00

A tegnapi cikkünkre reagált a magyar Mc Donald’s kommunikációs vezetője, aki az alábbi információkkal szolgált az ügyben.

Mint azt a napokban olvasni lehetett - a témával több internetes portál is foglalkozott -, a Grant Imahara által készített videó és beszámoló számos helyen megjelent a magyar sajtóban is, az itthoni termékre vonatkoztatva a tapasztalatokat. A témában megjelenti cikkek 14 összetevőre hívják fel a figyelmet, melyek károsan hathatnak az egészségre, illetve a sütő olaj minőségére is utalnak.

Azonban Vadnai Ágnes, a McDonald’s Magyarországi Étteremhálózat Kft. kommunikációs vezetője az alábbi nyilatkozatban részletezi, hogy itthon miért más a sültkrumpli helyzete, és miért hathat félrevezetően a videó és az azt kísérő információs anyag.

„A magyar sajtó néhány hónapja közölte először az egyesült államokbeli McDonald’s sült krumplijának készítését bemutató videót, amelyben Grant Imahara látogat el egy feldolgozóüzembe. A „leleplezőnek” titulált videó a McDonald’s „Our Food, Your Questions” elnevezésű transzparencia-programjának részeként, a McDonald’s megbízásából készült. A vállalat kifejezetten azért kérte fel a Mythbusters korábbi műsorvezetőjét, hogy az elfogulatlan vizsgálódó nézőpontjából, videókon keresztül mutathassa be a fogyasztóknak, hogy milyen alapanyagokból, milyen eljárásokkal készíti termékeit.

Az Our Food, Your Questions elnevezésű transzparencia-kezdeményezés magyar változata közel egy éve itthon is működikMekilexikon.hu címen. Az oldalon bárki felteheti kérdéseit, melyek közül a számos a sültkrumplira vonatkozik”. A számunkra eljuttatott közlemény kitér arra is, hogy „a McDonald’s magyarországi éttermekben felszolgált sült krumplija összesen 4 összetevőt tartalmaz: a burgonyán kívül nem hidrogénezett növényi olajok keverékét, dextrózt és stabilizátort – mást nem. A fagyasztott burgonyát az étteremben nem hidrogénezett repce- és napraforgó olajok keverésében sütik ki, sütés után sóval ízesítik.” A sütésre használt olajra és a burgonya származási helyére is részletesen kitér a szöveg, mely szerint „a McDonald’s 2008-tól minden éttermében, így Magyarországon is olyan növényi olajra tért át, amelynek TFA-tartalma a 2%-ban megállapított határérték alatt van. Hazánkba Lengyelországból és Franciaországból érkezik a burgonya.”


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:http://gamegeek.hu/)