Jump to content

Öt étel, amit sürgősen mellőzni kellene

2015. 04. 17. 09:00

Dr. Oz megmondja mi az az öt, napi fogyasztásra szánt étel, amelyeket azonnal ignorálni kell, ha egészséges, és kiegyensúlyozott szervezetet szeretne.

A neves szakember szerint a top öt első helyén a cukor áll. Ennek magyarázata egyszerű. A cukor hozzájárul a rettegett cukorbetegség kialakulásához (ahogy nevében is benne van) illetve függőséget vált ki a szervezetben, és elhízáshoz vezet. A finomított cukor a modern kor fehérmérge, hiszen minden étel (még a gyorséttermi hamburger is) tartalmaz nagymennyiségűt belőle. Az ok: a cukor rabul ejti az agyat, így a hiány kielégítése miatt az ember egyre csak az édeset kívánná, ami nem csak elhízáshoz vezet, hanem nagyon könnyen a cukorbetegség kapujában találhatjuk magunkat a mértéktelen fogyasztás miatt, ami persze az előállító zsebét növeli. Természetesen a szervezetnek szüksége van cukorra, de azt természetes formában is bevihetjük (méz, sztívia, agávé, juharszirup).

Azonban a cukornál is van rosszabb, ami a magas fruktóz tartalmú kukorica szirup. Ez nem csak a fent említett problémákat hordozza magában, hanem blokkolja az agy azon területét, amely az étkezésért felel, így állandó éhségérzetet generál fogyasztása. Egyrészt emiatt, másrészt magas cukortartalma miatt extra módon hizlal, ugyanis átlagosan 115 kcallal többet viszünk be a szervezetbe, ha az étel tartalmaz kukorica szirupot.

A harmadik szénhidrátok csoportjába tartozó káros étek, a folsavval dúsított liszt. Erről ugyan megoszlanak a vélemények. Az ellentábor szerint a folsavval dúsított liszt növelheti a rákos daganatok kockázatát, ezt viszont a másik csoport cáfolja.

A kétes hírnevű liszt után a valós egészségkárosító tulajdonsággal bíró állati zsírok következnek, melyek gyakorlatilag színtiszta telített/”rossz” zsírok. Ennek miértjéről részletesebben itt olvashat. Ha rossz zsírok másik csoportjáról, a transzzsírokról is többet szeretne tudni ide kattintva teheti meg.

A lista utolsója a részben hidrogénezett növényi olaj található, mely a legmagasabb transzzsír koncentrátummal rendelkezik. Ezek fogyasztása nagyban növeli a szívproblémák kialakulását. Ha teheti a hidrogénezett növényi olaj helyett használjon egészséges olajokat, pl.: olivát.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása: ledenplein.vvaa.nl)