Jump to content

Különleges zöldségek - Az Okra

2015. 05. 02. 16:00

Ha a jól bevált krumpli-hagyma-saláta kombináció már nem elégíti ki a gasztronómiai szükségleteit ideje egy új -hazánkban különlegességnek számító- zöldségféle kipróbálásának.

Az Okra (Abelmoschus esculentus) a mályvafélék családjába tartozik. Félfás növény, mérete elérheti a 60-100 cm-t. Virágai sárga vagy narancsszínűek, nagyméretűek és éjszaka nyílóak. Toktermései gyorsan növekednek, a virágzást követő 5-6. napon már fogyaszthatók is. A termés magjai gömbölyűek, sötét, zöldesbarna színűek.

Egy toktermés átlagosan negyven-ötven magot rejt, ez a növény fogyasztható része. Leginkább köret készül belőle, ritkábban leves.

Olajban vagy vajban sütve önálló fogásként is megállja helyét. Főzés közben sűrű, ragadós anyagot bocsájt ki, melyet egyes helyeken ételsűrítésre is használnak. Afrikában terméséből lecsóhoz hasonló egytálétel készül, Amerikában „gumbo”, a bolgároknál „givecs” néven, levesként fogyasztják. Az okrából sajtolt olajat Görögországban és Cipruson előszeretettel használják, illetve kávépótlóként fogyasztják.

A termés nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét és pektint. Ezen kívül kiváló B1, -B2, -B3 és C-vitamin forrás. Továbbá tartalmaz káliumot, kalciumot, valamint magnéziumot is egyaránt.

Az okra elősegíti a sejtek optimális ionellátását, segít a rák és szívbetegségek megelőzésében és semlegesíti a szervezetben található káros szabadgyököket.
Holnap egy okrából készült receptet olvashat!


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(A kép forrása: http://www.bbcgoodfood.com/)