Jump to content

Valójában ezért nem tesz jót a sok só

2015. 05. 06. 12:30

A csapból is az folyik, hogy a túlzott sófogyasztás nem tesz jót a szervezetnek. Viszont azt tudja miért?

 

A legnagyobb probléma a finomított étkezési sóval az, hogy a szervezet nem tudja lebontani a nátrium-kloridot ebben a formában. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a finomított asztali sóban nincs egészséges tápanyag, ami képes lenne felszívódni. A szervezet a túlzott sófogyasztásra ezért reagál úgy, hogy különböző tüneteket, rosszabb esetben betegségeket produkál. Ezért nem meglepő az sem, hogy a nem feldolgozott természetes tengeri só ugyan akkora mértékű fogyasztás mellett miért nem produkálja ugyan azokat a problémákat a szervezetben.

A túlzott étkezési sófogyasztás többe közt magas vérnyomást okoz, mert a só megköti a vizet, és súlytöbbletet eredményezhet, illetve narancsbőrt, ami a nagy mennyiségű nátrium-klorid tartalom miatt lehetséges (a víz felgyülemlik a sejtekben ezáltal kialakul a narancsbőr).

Az American Heart Association (AHA) szerint egy egészséges ember sófogyasztása nem haladhatja meg a napi 3.75 grammot. A WHO ezzel szemben napi maximum 5 gramm só elfogyasztását még nem tartja veszélyesnek.

Az európai országokban a tényleges napi sóbevitel ennél jóval magasabb, közel 9-12 gramm. Az OÉTI tanulmánya szerint Magyarországon az átlagos sófogyasztás a 15-20 gramm körül stagnál, ami többszöröse, a jelenleg elfogadott 5 grammos maximális határértékének.

A napi minimális só szükséglet egyébként mindösszesen 3 gramm. Persze nehéz úgy sómentesen étkezni, hogy az a magyar konyha szerves részét képzi. Viszont az egészséges szívműködés és a túlsúly elkerülése érdekében mégis oda kell figyelni, hogy mit mivel ízesítünk, vagy érdemes kipróbálni más sóváltozatokat is, melyek természetes eredetűek.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása: http://www.biblezon.com//)