Jump to content

Nyílgyökérliszt, a „minden mentes” alapanyag

2015. 05. 23. 12:30

A „mentes” konyha egyik univerzális gyöngyszemének tekinthető a nyílgyökérliszt. Kevesen ismerik, pedig hasznos alapanyag az ételintoleranciában szenvedők mindennapi ételeihez.

A nyílgyökér, angolosan arrowroot, eredetileg Amerika déli részéről, illetve a Karib térségből származik, és nevét bennszülött lakosoktól kapta, akik a nyilak által okozott sérüléseiket gyógyították vele.

A nyílgyökér a paleo étrend szerves részét képzi, és a búzaliszt helyettesítésére is alkalmas. Akárcsak a kukoricakeményítő, a nyílgyökér is remek alapanyag a szószok, mártások, főzelékek, levesek, pudingok elkészítéséhez.

A nyílgyökérliszt könnyen emészthető, és nem tartalmaz olyan összetevőket, melyek irritációt, vagy allergiát váltanának ki, sőt. Elősegíti a bélrendszer működését és segíti az emésztést. Számos pozitív hatása ismert, többek közt gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, főleg káliumban, aminek köszönhetően jótékony hatással van a vérnyomásra és pulzusra is. Egyensúlyban tartja a szervezetben a savas és lúgos egyensúlyt. Ezen felül bőrproblémák kezelésére is hasznos (pl.: sebek, himlő), de még lábgombásodás ellen is javallott.

Mivel gyakorlatilag nem tartalmaz semmit, ami ártalmas volna, így kisbabák is fogyaszthatják, illetve várandós anyukák, akik számára kifejezetten ajánlott jótékony hatásai miatt.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása: www.biocity.hu)