Jump to content

A legkedveltebb kávécserje kihalófélben van

2015. 05. 26. 12:30

A világ babkávé termelésének közel 60-70%-át az arabica adja. Naponta közel két millió csésze kávé kerül elfogyasztásra, és az állandóan növekvő keresletet alig bírja kiszolgálni a már veszélyeztetett kategóriába tarozó kávéfajta.

Az elmúlt 15 év során a globális kávéfogyasztás 43%-kal emelkedett, és ez a szám egy napról napra csak növekszik. Felmerülhet a kérdés, hogy ez miért baj? A válasz az égövi változásokban és a kávétermesztés mivoltában rejlik.

Világszerte összesen 124 kávéfajtát különböztetünk meg, viszont a globális és állandóan növekvő kávéigényt elsődlegesen két fajta, az arabica és a robuszta elégíti ki. Utóbbi az összes kávéfogyasztás 30%-át fedi le, viszont a maradékot az arabica kávé adja, illetve kisebb százalékban kávékülönlegességek.

Az arabica kávécserje érzékenyebb a környezeti körülményekre (hőmérséklet, csapadék) babkávéja emiatt is drágább, mint a robuszta. Elsődlegesen a trópusi égövet kedveli, eredeti termőhelye Etiópia. Ám a napjainkra jellemző égövi változások és az olykor szélsőséges időjárási változások megnehezítik az amúgy is érzékeny fajta termesztését.

Az arabica kávé termelésének állapotfelmérésére 2012-ben az Egyesült Királyságból, Dr Aaron Davis vezetésével egy szakértői csapat települt ki az afrikai országba. A csapat közel 25 000 km-nyi területet járt be, hogy részletesen megfigyelje a kávétermesztés és készítés folyamatát, és összehasonlítsa a különféle területek módszereit. Dr Aaron Davis egy jövőbeli jóslást is felállított a tapasztalatok alapján, miszerint az arabica kávécserje termesztése 85%-kel lesz kevesebb, 2080-ra.

Az indok egyrészt az éghajlat és klímaváltozás, másrészt az a felfedezés, hogy míg 200 évvel ezelőtt az arabica kávé jóval ellenállóbb volt, addig mára nagyon kényes növénnyé változott. A kávécserjére erős befolyással van az esős illetve a száraz időszak váltakozása, illetve hőmérsékletingadozás.

A szekértők szerint a megoldást az jelentené, ha a vadon termő arabica kávécserjéket és a „háziasított” fajtát kereszteznék, ezáltal egy ellenállóbb egyedet létrehozva. Az ötlet megvalósítása, már elkezdődött.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása: dailymail.co.uk)