Jump to content

Betiltott ételek szerte a világban

2015. 05. 28. 19:00

Ha Franciaországba látogatna feltétlenül vigyen magával ketchupot, ha pedig Kindertojás fan és Amerikába indulna, tankoljon fel belőle!

Ahány ház annyi szokás, és nincs ez másként a nemzetekkel sem. Meglepő – és számunkra természetes - dolgokat nem engednek forgalomba hozni bizonyos országok, a legfurább magyarázatokkal indokolva a tiltást.

Franciaországban jó ideig nem volt szabad ketchupot árulni, méghozzá gasztro-kulturális okokból. A francia konyha mesterei azt tartották a paradicsomalapú szószról, hogy elfedi az étel igazi ízét, így sokáig nem kínáltak az étel mellé, nehogy az elvegye a tradicionális fogások ízét. Napjainkra a tiltás természetesen nem él.

A másik furcsaság, hogy az USA-ban nem lehet Kindertojást kapni. Az ok az 1938-as Federal Food, Drug, and Cosmetic Act szövetségi törvény, ami kimondja, hogy az USA-ban olyan élelmiszert árusítani tilos, amelyben az ehető rész belsejében van valami, ami nem rendelkezik funkcióval (pl.: jégkrém pálcikának van funkciója, a játéknak e törvény értelmében nincs). Persze lelkes és bátor fanok akadnak, ugyanis a 2011-es évben összesen 60 000 Kindertojást foglaltak le a hatóságok határátlépéskor.

Vanuatu területén és Új-Zélandon nincs abszint. A magas szesztartalmáról és finom ízéről ismertté vált ital 100 éve a franciáknál is tiltott volt, de szerencsére napjainkra már csak e két területen nem engedélyezik. Az indok? A fogyasztás után az italozók hallucinációkra panaszkodtak, ezért rövidesen el is tűnt a rövidital a polcokról.

A kerti sármány fogyasztása is tiltott, szintén egy európai országban, méghozzá a franciáknál. A verébhez hasonló állatka nagyon népszerű fogás volt az étlapokon, azonban hanyatló létszámuk miatt inkább tiltólistára került.

Szintén tilos japán gömbhalat árusítani, méghozzá az egész Európai Unió területén és Vietnámban. Az indok érthető. Ha a hal nem szakszerűen van elkészítve, gyakorlatilag halálos. A gömbhal májában és petefészkében tetrodotoxin található, ami idegméreg. A méreganyagnak nincs ismert ellenszere, és pillanatok alatt megbéníthatja az idegrendszert és a tüdőt.

Végül, de nem utolsó sorban a casu marzu, a légylárvából készülő sajt. Az USA-ban betiltották, és egy ideig Európában is.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása: http://www.thefword.ro/)