Jump to content

Itt az eperszezon!

2015. 06. 04. 16:00

Érdemes minél többet betárazni, és fogyasztani az eperből, ugyanis egy igazi egészségbomba.

Az eper szinte univerzális hatással bír, a szervezet szempontjából. Mindamellett, hogy rengeteg vitamin és ásványi anyag megtalálható benne, a kozmetikusok is előszeretettel használják, nem beszélve arról, hogy számos betegség megelőzhető a megfelelő mennyiség bevitelével.

15 dkg eper elfogyasztása – a magas vitamin tartalmának köszönhetően - fedezi napi C-vitamin-szükségletünket. A vitaminok közül található benne még A-, E-, K- és többféle B-vitamin is. De nem csak vitamin, hanem remek ásványi anyag forrás is. Megtalálható benne a foszfor, a magnézium, a kalcium, a szelén, a mangán, a fluor, illetve nagy mennyiségű kálium és vas, melyek fontos szerepet töltenek be a vérnyomás szabályozásában.

Az eper ezen felül gyógyhatással is bír. A népgyógyászatban étvágygerjesztő és hűsítő gyógyszernek is használták. Magas ásványi anyag tartalmának köszönhetően remek vértisztító, és serkenti a méregtelenítő folyamatokat, átmossa a szervezetet, kiűzve a felesleges zsírt és salakanyagokat.

Kalória tartalma nagyon alacsony, így diétás étrendbe is beilleszthető, sőt kifejezetten ajánlott az étrend részévé tenni, mert jótékony hatást fejt ki a gyomorra és emésztésre. Elviekben csökkenti a daganatos betegség és szív problémák kialakulását.

Az eper mindemellett a dohányzók számára is ajánlott, ugyanis a benne található fenolvegyület, csökkenti a cigarettafüstben jelenlévő sejtkárosító karcinogének hatását.

Sokan nem tudják, de az eper természetes naptej. A napozás előtt bőrbe masszírozva megvéd a káros sugárzásoktól.

Ami pedig köztudott: tökéletes vágynövelő.

Fogyasszanak sok epret!


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása: http://wallpaper-download.net/)