Jump to content

A szervezet lúgosításának 5 módja

2015. 06. 11. 16:00

A szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartása elengedhetetlen, ugyanis az elsavasodás testünk minden sejtjére kihat, és ha a savasság hosszan tart, az zavart okoz a szervezet minden pontján, hiszen sejtszinten zavarja meg működést.

A szervezet lúgosításának legegyszerűbb módja, ha elkerüljük bizonyos ételek fogyasztását, melyek amúgy savasítanak. Ezek a

  • Húsfélék: csirke, bárány, disznó, marha, borjú, halak
  • Édességek: torták, sütemények, csokoládé, cukor, méz, lekvár, szirupok
  • Zöldségek: spárga, gomba, savanyú káposzta, rebarbara, torma, karalábé, bab, borsó, lencse
  • Gyümölcsök, csonthéjasok: mogyoró, dió, mandula, kesudió, pisztácia
  • Gabonafélék: liszt, rozs, árpa, rozs, kukorica, liszt, hajdina, kukoricapehely
  • Tejtermékek és tojás: tejszín, vaj, margarin, túró, tejföl, sajt, gyümölcsös joghurt, író, tojás
  • Italok: kóla, sör

Extrém módon savasít: fehér cukor, és a kóla

Viszont kiváló lúgosítok a fel nem sorolt zöldségek (pl.: sóska, spenót, brokkoli, karfiol), a friss gyümölcslé, és a citromos/lime-os víz. Utóbbi meglepőnek tűnhet, hiszen alapvetően savas, viszont vízben elkeverve, a szervezetben lúgosító hatással bír. Érdemes reggeli üdítőként fogyasztani.

Ezen felül rengeteg víz fogyasztása ajánlott, lehetőleg ásványvíz formában, és ha tehetjük, fogyasszunk ionizált lúgosvízet. Lehetőleg építsünk az étrendünkbe organikus, bio ételeket, illetve búzafű, árpafű, tengeri moszat tartalmú ételeket, és minél több zöldséget és gyümölcsöt!

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása: http://trophynutrition.com/)