Jump to content

Bioétel, babáknak?

2015. 06. 21. 12:30

A vélemények megoszlanak a babák táplálásával kapcsolatban. Örök vitatéma például a szoptatás, kell-e szoptatni, baj-e ha a gyermek tápszert kap, de hasonlóan megoszlanak a vélemények a hozzátáplálással kapcsolatban. Természetesen a bioételek is hasonlóan megosztó témát szolgáltatnak.

Abban talán mindenki egyetért, hogy egy kisbabának az étrendje, létfontosságú, hiszen tartalmaznia kell a megfelelő tápanyagokat, vitaminokat, hogy a baba megfelelően fejlődjön. A bioételekben is minden megvan ahhoz, hogy ez a fejlődés tartható legyen, hiszen legyen szó gabonáról, gyümölcsökről, zöldségekről, később húsokról, főzelékekről, ezek mind megtalálhatóak a bioalapanyagok, bioélelmiszerek között is.

A bioételeket sokszor azért választják a szülők, mert szeretnék gyermeküket megvédeni a káros anyagoktól, az élelmiszerekben előforduló növényvédő szerektől, vagy a különböző mesterséges anyagoktól, lásd színezék, ízfokozó, tartósítószer.

A bioételek már egészen pici kortól adhatóak, és mindenhol megtalálhatóak, beszerezhetőek, egyáltalán nem számítanak már kuriózumnak. Különféle márkák közül válogathatnak a szülők, határt csak a gyermek ízlése szabhat. A szakirodalom szerint a bioételek hosszú távú jótékony hatásai nem ismertek, de az egészségre gyakorolt azonnali hatásaik elég nagyok ahhoz, hogy a szülők bio élelmiszereket adjanak a gyerekeknek a kezdetektől.
Igen, már a kezdetektől, a hozzátáplálástól fogva lehet bioételeket adni a piciknek. A szülők nagy része, amikor elérkezik az idő rizzsel kezdi a baba táplálását. Amennyiben szeretnék elkerülni a növényvédő szereket, választhatjuk a bio rizst.

Bio zöldségek és bio gyümölcsök

Miután a baba már megtanult enni, nincs gondja a nyeléssel sem, akkor el lehet kezdeni az üveges gyümölcs és zöldség pépek bevezetését. Innentől kezdve jön el a kánoán, hiszen a bioélelmiszerek széles köréből válogathatunk.

A picik kezdhetik bio zöldborsó fogyasztásával, ám ha ez esetleg puffasztja a gyermeket, akkor lehet bio sárgarépával vagy édeskrumplival etetni a zöldségek közül, vagy bio banánnal és almával a gyümölcsök közül. A bio zöldségeknek és gyümölcsöknek ugyanolyan ízük van, mint azoknak, amelyek nem biogazdálkodásból származnak, ugyanakkor egészségesebb alternatívát kínálnak azokból az ételekből, amelyeket már amúgy is elkezdett fogyasztani a baba.

A bioélelmiszer sok család számára „újdonság” és sokan úgy gondolják, hogy drágák is. Való igaz, valamivel többet kell értük fizetni, ugyanakkor a tény, hogy most már a szupermarketek polcain is vannak biotermékek, egyrészt kényelmesebbé teszi a beszerzést, másrészt nagyobb versenyt kínál a gyártók számára, így ők sem emelhetik az árakat a csillagos égig.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép forrása:
emff.hu)