Jump to content

Guava, az egzotikus gyümölcs

2015. 06. 26. 12:30

Első hallásra keveseknek mondd bármit is a guava neve, s még kevesebben tudják mi is az. Ismerje meg a trópusi világ csodagyümölcsét, ami a vérnyomás- és koleszterinszint csökkentő, hatásos a diabétesz ellen, tele van rostokkal, egyszóval igazi egészségbomba!

A guava avagy közönséges guava Dél-Amerikában, Mexikóban őshonos, és ezen kívül a trópusi és szubtrópusi területeken terem. Gömbölyded, elliptikus, alma vagy körte alakú, hossza 4–12 cm, héja vékony, kissé fényes, viaszos, sárgászöld vagy zöld színű. Terméshúsa, lédús, íze édeskés, a körtééhez vagy a szamócáéhoz hasonló. Három fajtája a legismertebb: az alma-guava, ananász-guava, eper-guava.

A guava kifejezetten gazdag vitaminokban és antioxidánsokban, s szinte revitalizálja a szervezetet.

Rosttartalma elősegíti az emésztést, és a citroménál 4x magasabb C- vitamint tartalma az immunrendszer működését maximalizálja. Az idegrendszerre nyugtató hatást fejt ki, és javítja az agy vérellátását, ami a benne található nagy mennyiségű B3 és B6- vitaminnak és magnéziumnak köszönhető.

A vitaminok mellett bővelkedik karotinokban és polifenolokban, melyek serkentik a bőr regenerációját, tehát lassítják az öregedést, és javítják a látást. Ezen felül a gyümölcs serkenti a pajzsmirigy működését, és a csökkenti a vérnyomást, és a koleszterinszintet. Terhes nők számára kifejezetten ajánlott a guava, magas fólsav tartalma miatt.

Nyersen, gyümölcsléként vagy épp befőttként is fogyaszthatjuk, mindhárom esetben kifejti pozitív hatásait.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:hgchristie.com)