Jump to content

Ezt jelenti az UHT a tejes dobozon

2015. 07. 10. 16:00

Manapság szinte minden tejen az UHT felirat tetszeleg. Az addig mindenkinek megvan, hogy ez az ultrapasztőrözést jelenti, viszont azt tudja, mit takar a kifejezés, és a többi, tej hőkezelésével kapcsolatos leggyakoribb fogalmakat ismeri?

A tej hőkezelésével kapcsolatos leggyakoribb fogalmak a pasztörizálás és ultrapasztőrözés, a homogenizálás és az aszeptikus technológia. Jól hangzó fogalmak, melyek jelentésével is érdemes tisztában lenni, ha ki akarunk igazodni a tejek végtelen útvesztőjében.

A pasztörizálás során a kórokozó csírákat hőhatással elpusztítják. Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul, viszont a tej tápanyagtartalma, és az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg. Az e technológiával ellátott tejet kb. 3-5 napig lehet fogyasztani.

Az UHT felirattal ellátott produktumot az úgynevezett Ultra High Temperature Treated, vagyis ultra magas hőfokon történő hőkezelési módszerrel látták el, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet a folyamat során nagyon rövid időre (2-3 másodpercre) felhevítik, nagyjából 135–137 C°-ra, majd hirtelen lehűtik, és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej szobahőmérsékleten akár 3-6 hónapig is eltartható.

A homogenizálás folyamata kicsit kilóg a sorbók, ugyanis nem a tartósság maximalizálása érdekében történik, hanem a könnyebb megemésztést elősegítendő a bél- és emésztőrendszeri betegségekben szenvedők számára.

Az utolsó, nem gyakran hallott fogalom az aszeptikus technológia, ami feltalálása a Tetra Pak nevéhez fűződik. Gyakorlatilag az aszeptikus technológia, a steril kartoncsomagolást jelenti. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT kezelést követően - légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba. Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
Kép: theblondevegan.com Forrás: biokalauz.hu/ patikamagazin.hu)