Jump to content

Minden, amit a xilitről tudni kell

2015. 07. 12. 16:00

A xilit más néven nyírfacukor, szigorúan véve nem cukor és nem is sorolható a szacharidok közé. A cukoralkoholok csoportjába tartozik, és a klasszikus cukor helyettesítésére szokták használni, mert pótolja kiváltja azt, viszont nem vált ki akkora inzulinreakciót.

A xilit szerves része a diétás, candida diétás étrendnek, mivel kiváltható vele a cukor, plusz energiatartalma is kisebb. A cukorhoz képest a xilit 40 százalékkal kevesebb kalóriát és 75 százalékkal kevesebb szénhidrátot tartalmaz. A szervezetben lassan szívódik fel és alakul át, ezért erősíti a jóllakottság érzését.

Előnyei közé sorolható még, hogy nincs mellékíze – mint mondjuk az édesítőnek- és kémiai szerkezete képes megakadályozni a kórokozó baktériumok megtapadását és szaporodását, ezáltal pedig lehetővé teszi, hogy a szervezet normális öblítő és tisztító mechanizmusai kimossák a baktériumokat a szervezetből. Ezen felül a vércukorszintet egyenletesen alacsonyan tartja. A 7-es glikémiás index révén segíthet a megfelelő vércukorszintet fenntartani.

A fogak szempontjából sem elhanyagolható, ugyanis harmincöt évnyi rendszeres klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a xilit a fogak szempontjából a legjobb édesítőszer, sőt képesek 80%-kal csökkenteni a fogszuvasodás előfordulását.

Hátránya viszont, hogy sok kell belőle, hogy édes legyen az étel, plusz nincsen íze, és bizonyos mennyiségben hashajtó hatást vált ki.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: xilit.hupont.hu Forrás: biokalauz.hu/ xilit.hu)