Jump to content

A tökéletes kovászos uborka receptje

2015. 07. 15. 12:30

Egy jó kovi ubi a gasztronómiai élményen túl kifejezetten jó, egészségmegőrző tulajdonsággal rendelkezik. Sokan nem tudják, pedig elsődleges forrása a „jó baktériumoknak” és a víznek.

A kovászos uborka jótékony hatásáról bővebben ide kattintva, a tegnapi cikkben olvashatnak. Az alábbiakban egy bevált kovászolási technikát olvashatnak, amelyet alkalmazva garantáltan nem csalódnak majd a végeredményben!

A kovászos uborkához szükséges hozzávalók:

  • Kb. 2 kg kovászolni való uborka
  • 2 csomag kapor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 liter víz, plusz literenként egy-egy evőkanál púpozott kanál só
  • Egy szelet kenyér

Elkészítése:

Mossuk meg alaposan az uborkákat, majd egyesével vágjuk le az uborka végeit (hogy kiszűrjük a keserű ubit, érdemes az egyik végét megnyalni mindegyiknek).

Közben tegyünk egy lábosba a kilókkal megegyező mennyiségű vizet és púpozott kanál sót (pl.: 2 kg ubi esetén 2 liter víz és két ek. só), , majd forraljuk fel.

Ha kész, helyezzük az egyik csomag kaprot az üveg aljára, majd helyezzük el sorban az uborkákat. Az első sor után tegyünk egy gerezd fokhagymát. Utána folytassuk az uborkák pakolását. Végezetül helyezzük rá a másik csokor kaprot és fokhagymát, öntsük le a még szinte forrásban lévő vízzel, és helyezzük rá a kenyeret. Fedjük le egy kistányérral a tetejét és tegyük ki a napra. Jó időben kb. 3 nap alatt megérik.

Ha már megérett szedjük le a kaprot és a kenyeret. Az ubit helyezzük műanyag dobozba, és öntsük rá a levét, miközben leszűrjük. Kész is!



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: magyarno.com)