Jump to content

Mire jó az oxigénnel dúsított víz?

2015. 07. 15. 16:00

A boltok polcain sorakozó oxigéntartalmú víz és hagyományos ásványvíz elfogyasztása után az ember nem érez számottevő különbséget, leszámítva a pénztárcája tartalmát. De vajon a szervezet sejtszinten jobban jár, ha oxigénnel dúsított vizet kap?

Az emberi szervezet működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű oxigén és víz jelenléte. Oxigénhiányos állapotban az anyagcsere folyamatok lelassulnak, aminek következtében a sejtek állapota romlik, emiatt hajlamosabbak leszünk a betegségekre. Ezen felül felüti fejét az állandó fáradtság, levertség, rossz közérzet. Az öregedési folyamatok nyomai is jobban meglátszódnak a bőrön. A dehidratáció is komoly probléma, aminek tünetei szinte azonnal jelentkeznek. Bővebben erről itt olvashat. Mindkettő könnyen előfordulhat a modernizációval összefüggő felgyorsult életritmus miatt, és ezek ellensúlyozására lenne hivatott az oxigénnel dúsított víz. De vajon képes rá?

Felmerül a kérdés, hogy az oxigén tartalmú víz csak egy újabb üzleti fogás, vagy tényleg hasznos. Mint mindig ez esetben is vannak pro és kontra érvek, és megoszló vélemények.

Az oxigénnel dúsított vizek oxigéntartalmát úgy vagyunk képesek hasznosítani, hogy a vízből a szervezetben a molekuláris oxigén a száj-, a gyomor-, és a bél nyálkahártyáján keresztül felszívódik a véráramba és azon keresztül jut el a szövetekbe, izmokba, valamint a létfontosságú szervekbe. Ezáltal serkenti azok működését, és csökkenti az oxigénhiányos állapotot. Ez kedvezően hat a fizikai és szellemi aktivitásra is, illetve ellenállóbbá teszi a szervezetet a betegségekkel szemben. Tagadhatatlan tény az, hogy a megbetegedés egyik alapvető oka a sejtszintű oxigénhiány. Ezért lehetséges az, hogy a rendszeres sportolással kikerülhetővé, csökkenthetővé válik számos komoly betegség, és annak kialakulása.

Egy liter friss esővíz, vagy forrásvíz átlagosan 8-15 mg, az ivóvizünk már csak 3-5 mg oxigént tartalmaz. A palackozott szénsavas ásványvizek, üdítős italok, kávék oxigén tartalma megközelítően nulla. Az oxigénnel dúsított víz segítséget nyújt a sejtek regenerációjához, elősegíti a méregtelenítési folyamatokat, és a betegségekből való gyorsabb felépülést. Emellett hasznos a krónikus fáradtság érzet ellen, és a megfelelő alvás elérésében.

A boltokban kapható oxigénnel dúsított vizek tehát így hatnak a szervezetre, még ha nem is érzünk számottevő különbséget az elfogyasztást követően.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: 21food.com)