Jump to content

Szénsavas vagy mentes víz ajánlott a kánikula ideje alatt?

2015. 08. 13. 12:30

Már a csapból is a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás folyik, nem hiába. Ám nem mindegy, hogy 40 fokba mit iszunk, mert bizonyos szomjoltók csak jobban fokozzák az izzadást, ezáltal a kiszáradást.

Jelen időjárási körülmények között a napi 2-4 liter folyadék bevitele a szükséges, hiszen a szervezetet eléggé megviseli az állandó hőség, még annak ellenére is, hogyha nem észleljük magunkon ennek tüneteit.

A folyadékpótlás fontossága megkérdőjelezhetetlen, viszont a bevitt ital típusa igen. Sokan a kánikula ideje alatt kerülik a szénsavas, cukros italok fogyasztását, mert azok csak pillanatnyi szomjoltóként funkcionálnak. Köztudott, hogy szeszes italt, kávét nem ajánlott ilyenkor fogyasztani, mert dehidratálják a szervezetet. Utóbb a szénsavas víz kánikula idején való szomjoltóságának hatásfoka kérdőjeleződött meg, hiszen az is a „savas” táborba tartozik. De vajon valóban érdemes mellőzni a nagy melegben? A válasz személyfüggő, van aki ilyenkor csak a csapvizet kultiválja, és fordítva.

Mindesetre azt kell érdemes tudni, hogy a szénsavas ital fogyasztása következtében megemelkedik a széndioxid a vérünkben, tehát jobb lesz a vérkeringés, ugyanannyi idő alatt több vér folyik át az ereinkben. A bőr alatti hajszálerek több meleget képesek leadni. Többet párologtatunk, ezért jobban lehűlünk mivel a párolgás hűt. Egyszóval üdít és felpezsdít. Viszont, csökkentik a gyomorsav hatékonyságát.

A csapvíz vagy szénsavmentes ásványvíz nem rendelkezik a fent említett tulajdonságokkal, mégis sokkal többen preferálják ezt a változatot a hőségben. Mindkét fajtája kiváló szomjoltó, csupán a cukros, szeszes, és a koffein tartalmú italoktól ajánlott tartózkodni az extrém melegben.

Érdekesség: A túlzottan lehűtött italok fogyasztás nem egészséges, mert nagyon lecsökkenti a vérkeringést, emiatt az immunrendszer működése is gyengül. Például könnyebben megfázunk.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: realfoodco.com/
Forrás: biokalauz.hu/drhummel.hu)