Jump to content

Táplálkozásmustra- Mennyi kalóriára van szükségünk a nap során?

2015. 08. 20. 16:00

A mindennapi lendülethez elengedhetetlen az ideális mennyiségű tápanyag bevitele. De mennyi minősül optimálisnak?

A bevitt tápanyag mennyisége akkor megfelelő, ha a nap során felhasznált energiáéval megegyezik, tehát nem lerakódik zsírként, hanem felhasználásra, elégetésre kerül. Ugyanis, ha a szükséges volumennél többet falunk, és nem mozogjuk le, akkor az lerakódik és szépen lassan súlyfeleslegként jelentkezik.

Az általános irányadó érték egy felnőtt nő és férfi számára 1500-2000 kalóriás étrendet ír elő. Persze a kalóriaszükséglet egyénenként eltérő, ezért érdemes utánaszámolni, mert nem mindegy hogy valaki ülőmunkát végez vagy kőműves. Plusz befolyással van a magasság, testsúly és sportaktivitás rendszeressége is.

Ami viszont általános érvényű az a bevitt tápanyag összetételének milyensége. A szervezet számára szükséges energiát elsősorban a szénhidrátok és a zsírok szolgáltatják, ugyanakkor a fehérjék, a vitaminok, az ásványi anyagok és a víz szintén nélkülözhetetlenek testünk anyagcseréjéhez és növekedéséhez. A kiegyensúlyozott, egészséges felnőttek számára megfelelő, energiadús étrend körülbelül 55%-át a szénhidrátok, 10-15 %-át a fehérjék, és kevesebb, mint 30 %-át a zsírok energiatartalma fedezze. Gyermekek, kismamák és szoptató anyukák esetében az energiaszükséglet magasabb, hiszen azt a többletenergiát is tartalmazza, amely a fejlődéshez és a tejelválasztáshoz szükséges.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: calvindude.com
Forrás: biokalauz.hu/webbeteg.hu)