Jump to content

Az univerzális káposzta

2015. 08. 29. 16:00

A káposzta már az ókorban sem csak élelmiszerként funkcionált. Hamar rájöttek már akkor, hogy remek gyógynövény is. Fejfájás, álmatlanság, sebek vérzésének csillapítására is használták. Kíváncsi még mire jó?

A kalóriaszegény, de biológiai értékbe gazdag káposzta fogyasztása a jóllakottság érzetét kelti hosszabb ideig, ezért fogyókúrázóknak ideális táplálék. A savanyított káposztalé nagyszerű erősítő ital, növeli az étvágyat és javítja az emésztést. Viszont nem ajánlott olyanok számára, akik gyomorbetegségtől vagy vesebajban szenvednek.

A káposztának igen magas C-vitamin tartalma van. 100 grammban 40 mg van. Rosttartalma miatt nehezebben emészthető, de a bélműködést, mint minden rostgazdag anyag, hatásosan elősegíti.

100 gramm káposzta energiatartalma 32 kcl ezért fogyókúrás étrendben kiváló. Jelentő mértékben tartalmaz káliumot, kisebb mértékben foszfort, kalciumot, vasat, nikotinsavat, b1- és b2- vitamint.

Fogyassza bátran!


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: upload.wikimedia.org)