Jump to content

Egészségünk védőszentje, az alma

2015. 09. 20. 12:30

Napi egy alma elfogyasztásával sokat tehetünk szervezetünk kiegyensúlyozott működéséért. A gyümölcsök királynője többek közt segít megelőzni a rák kialakulását, csökkenti a koleszterinszintet, de gyulladáscsökkentő, májvédő és bőrfiatalító hatásáról sem szabad megfeledkezni.

A szerelem, eredendő bűn, és megtermékenyítés szimbólumaként ismert gyümölcs már az ókorban is valódi csodaszernek számított. A görög, egyiptomi és a keleti orvoslás alapvető „kellékeként” főként gyomorproblémák és hasmenés elmulasztására használták. Míg a tizenkettedik században valódi luxuscikknek tartották - és csak a kiváltságosok kaphattak belőle - addig az 1800-as évekre újra szabadon termeszthetővé vált. A gyümölcs évszázados tündökléséből mit sem veszítve, napjainkban is közkedvelt, a természetes gyógymódok alappillére.

"Napi egy alma - az orvost távol tartja"

A mindennapos almafogyasztás a tüdőre, memóriára, májra, emésztőszervekre, és a szív és érrendszeri folyamatokra rendkívül jó hatással van, ami elsősorban a benne található antioxidánsoknak, flavonoidoknak, másodsorban pedig a vitaminoknak (A-, B-komplex, C-vitamin) és ásványi anyagoknak (kálium, kalcium, cink, fluor, jód, szelén) köszönhető.

Heti öt darab alma javítja a légzésfunkciót, sőt ausztráliai kutatások összefüggést mutattak ki a rendszeres almafogyasztás és az asztmára való hajlam csökkenésében, ami a magas flavonoid tartalomnak tudható be. Legkiemelkedőbb hatását mégis az agy és érrendszer területén fejti ki.

Az rendszeres almafogyasztás több mint húsz százalékkal csökkentetni az LDL „rossz” koleszterin szintjét, míg növeli négy százalékkal a HDL-t, azaz a „jó” koleszterint. Derült ki a Floridai Állami Egyetem kutatásából. Ezen kívül vértisztítóként és érfal karbantartóként sem utolsó.

Az agyra, és azon belül a memóriaműködésre is hasonlóan pozitívan hat, ugyanis magas antioxidáns tartalma megköti a szabadgyököket, meggátolva ezzel a szervezetben végbemenő, káros oxidatív stressz folyamatát, ami nem csak a memóriát, hanem a szervezet egészét érinti. Már napi két pohár almalé is kiváltja e megelőző hatást.

Közérzet és egészség javító hatásai közé tartozik, hogy az anyagcsere működést fokozza, a gyomrot nyugtatja, illetve lúgosítóként hozzájárul a sav-bázis egyensúly fenntartásához, ami elengedhetetlen a normális emésztési folyamatokhoz. Plusz bevethető álmatlanság, székrekedés, láz, gyulladások, köszvény, rekedtség, gyomorégés, kellemetlen lehelet és fogelszíneződés ellen.

Végül, de nem utolsó sorban a bőr és hajszálak is részesülnek az alma csodás hatásából, utóbbit dússá és fényessé, előbbit simává, és feszessé teszi.

Ezernyi hasznos tulajdonsága mellett nagy előnye, hogy a gyógyszerekkel ellentétben, mellékhatás nélkül képes kifejteni gyógyerejét.További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: amazonaws.com)