Először le kell szögezni, hogy a csoki bizonyos mennyiségben még egészséges is, így ne érezd magad bűnösnek, ha pár kockát befalsz! Jobb, ha tudod, hogy a csokoládé a szervezet és a bőr számára igazi csodaszer. Egyrészről beindítja a boldogsághormon termelődését, másrészről antioxidáns tulajdonságú és tömérdek növényi flavonoidokat tartalmaz. Utóbbi kettő az öregedési folyamatok lassításáért és a bőr feszességéért felel. Érdemes 70% -nál magasabb kakaótartalmú csokoládét választani, mert az kakaóvajon kívül csak nádcukrot tartalmaz, ami pedig egyik fő forrása az értékes antioxidánsoknak.
A házi készítésű csoki alapanyagaiért még le sem kell ugranod a boltba, mert minden háztartásban van elfekvőben, porcukor vagy épp főzőtejszín. Íme a hozzávalók részletesen:
- 10 dkg kb.4 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 4 púpozott evőkanál porcukor, 1 dl főzőtejszín, 2 tasak vaníliás cukor 12,5 dkg vaj 1 evőkanál étolaj vagy olíva olaj, 1 evőkanál liszt (Opcionális: mogyoró, dió, fahéj, stb. ízesítésnek).
Elkészítése:
Olvasszuk meg a vajat, öntsük bele a tejszínt, és az adjuk hosszá az átszitáljuk kakaóport, porcukrot és vaníliás cukrot. Kb. 10-15 perc főzés után (kis lángon) vegyük le a tűzhelyről és adjuk hozzá a lisztet, igyekezzünk csomómentes masszát képezni. Ha megvan, add hozzá az utolsó összetevőt, az olajat.
Ha egy kis extra pikantériát csennél bele, adj hozzá chilit vagy fahéjat, vagy szórd meg mogyoróval.
A masszát ezután formázd meg, és hagyd kihűlni. Kész is!
További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: evoomarketplace.com)