Jump to content

Harapj bele az egészségbe- a szilva

2015. 10. 01. 16:00

Az őszi szezonnak hála feltankolhatunk az egyik legegészségesebb gyümölcsből, ami természetes módon nyugtatja az idegrendszert, segédkezet nyújt a magas vérnyomás elleni küzdelemben, és még tucatnyi jótékony hatással rendelkezik. Ismerd meg az ősz egyik sztárját, a szilvát!

A szilva magas vitamintartalma miatt a szervezet szempontjából az egyik leghasznosabb gyümölcs, amit fogyaszthatunk. A szilva gazdag B- és C-vitaminban, illetve antioxidáns hatású és magas rosttartalom jellemzi. Nyomelemek közül elsősorban cinkben bővelkedik, sőt ásványi anyagokat is tartalmaz, pl.: kálium, a kalcium, a foszfor és a magnézium.

A szilva, magas káliumtartalma miatt segít megelőzni a magas vérnyomást, valamint remek vértisztító, és a koleszterinszint szabályozásában is szerepet játszik. Ezenfelül segít megelőzni az érelmeszesedést és a keringési problémákat is.

B-vitamin tartalmáért hálás az egész szervezet, ugyanis az elengedhetetlen az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséért. A B-vitamin ezen kívül az izmok (beleértve a szívizmot is) normális működéséért is felel, valamint elősegíti a memória működését, és serkenti a tanulás során az agyat.

Antioxidáns tulajdonsága révén megköti az öregedésért, és számos komoly betegség kialakulásáért felelős szabad gyököket. Serkenti az immunrendszer működését (melyet a benne lévő C-vitamin is fokoz), és semlegesíti a környezetben lévő rákkeltő anyagokat. A rendszeres szilvafogyasztással csökkenthet a vesekő és a stroke kockázata.

Mindemellett fogyókúrás gyümölcsnek sem utolsó, ugyanis megköti a fölös zsírt is, amit így a szervezet nem raktároz el a zsírszövetekben. Valamint magas rosttartalma miatt felgyorsítja az emésztést, elősegítve a szervezet méregtelenítését.

A benne található nyomelemek és ásványi anyagok jótékony hatást fejtenek ki a hormonháztartásra, illetve a bőrt is táplálják, ragyogóvá teszik.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: michiganplum.org)