A szilva magas vitamintartalma miatt a szervezet szempontjából az egyik leghasznosabb gyümölcs, amit fogyaszthatunk. A szilva gazdag B- és C-vitaminban, illetve antioxidáns hatású és magas rosttartalom jellemzi. Nyomelemek közül elsősorban cinkben bővelkedik, sőt ásványi anyagokat is tartalmaz, pl.: kálium, a kalcium, a foszfor és a magnézium.
A szilva, magas káliumtartalma miatt segít megelőzni a magas vérnyomást, valamint remek vértisztító, és a koleszterinszint szabályozásában is szerepet játszik. Ezenfelül segít megelőzni az érelmeszesedést és a keringési problémákat is.
B-vitamin tartalmáért hálás az egész szervezet, ugyanis az elengedhetetlen az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséért. A B-vitamin ezen kívül az izmok (beleértve a szívizmot is) normális működéséért is felel, valamint elősegíti a memória működését, és serkenti a tanulás során az agyat.
Antioxidáns tulajdonsága révén megköti az öregedésért, és számos komoly betegség kialakulásáért felelős szabad gyököket. Serkenti az immunrendszer működését (melyet a benne lévő C-vitamin is fokoz), és semlegesíti a környezetben lévő rákkeltő anyagokat. A rendszeres szilvafogyasztással csökkenthet a vesekő és a stroke kockázata.
Mindemellett fogyókúrás gyümölcsnek sem utolsó, ugyanis megköti a fölös zsírt is, amit így a szervezet nem raktároz el a zsírszövetekben. Valamint magas rosttartalma miatt felgyorsítja az emésztést, elősegítve a szervezet méregtelenítését.
A benne található nyomelemek és ásványi anyagok jótékony hatást fejtenek ki a hormonháztartásra, illetve a bőrt is táplálják, ragyogóvá teszik.
További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: michiganplum.org)